24 aprilie, 2023

Cum sa controlezi pofta de dulce a copilului

TIMP DE CITIT  MINUTE


In ceea ce priveste limitarea dulciurilor si deserturilor, parintii par sa fie prinsi intre titlurile inspaimantatoare din media despre pericolele zaharului si pofta exacerbata a copiilor care sunt mai atrasi de gust si forma decat de alimentatie.

Toate rapoartele si studiile confirma intr-adevar faptul ca copiii consuma prea mult zahar. Dar, dupa cum stim din aceleasi cercetari despre nutritie, practicile alimentare restrictive sunt rareori eficiente si pot avea chiar efecte contraproductive.

Deci, ce putem face pentru a gestiona pofta de dulciuri a copiilor nostri fara a fi prea restrictivi?

In primul rand, sa ne uitam la tipul de zahar si apoi la cat de mult reprezinta limita.

“De fiecare data cand mergem la cumparaturi, este atras ca un magnet de raionul cu dulciuri, cereale si alte chestii pline de zahar. Nu vreau sa le ignor si sa le cataloghez ca un fruct interzis. Ele sunt si vor fi mereu la indemana lor, dar vreau sa il fac sa inteleaga ca e ok atat timp cat e o limita si face diferenta intre ele."

- Elena, una dintre mamele care ne-au scris pe mail.

*Daca vrei sa iti raspundem si tie la diverse intrebari si sa primesti saptamanal newsletter si articole despre alimentatia copiilor, fa-ti cont pe site aici.

Ce zahar ar trebui sa te ingrijoreze?

Cu siguranta cel adaugat! 

Fructele si chiar lactatele au natural zaharuri in compozitie, respectiv fructoza si lactoza. Dar, spre deosebire de zaharul procesat si adaugat, ele nu au acelasi efect si nici nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare.

Zaharul, in schimb, este adaugat ca un potentiator si indiferent daca este brun, indulcitor din porumb sau dextroza, glucoza, sucroza, efectul este cam acelasi daca se depaseste norma de aproximativ 25g/zi pentru copii si 30g/zi pentru adulti.

*este o discutie separata cu privire la sucuri, pentru mai multe detalii gasiti informatii in articolul asta.

Copii sunt atrasi de dulciuri si asta nu e un secret, mai ales ca vedem dulciuri peste tot in jurul nostru - in orice magazin si la orice colt de strada. Prin urmare, e nevoie ca parinti sa intervenim si sa ii ghidam. Copiii au nevoie de limite!

Chiar si asa, studiile au aratat ca restrictiile severe pot fi percepute ca extra-control si refuzul accesului la anumite alimente poate de fapt creste apetitul pentru acele produse, marind cantitatile pe care copilul le mananca atunci cand are acces - chiar fara sa aiba nevoie sau pofta.

Cu alte cuvinte, e usor cand sunt mici sa le punem restrictii categorice, dar cand nu sunt cu noi (bunici, onomastici, tabere etc) si sunt in fata acelorasi tentatii dulci sa exagereze doar pentru ca au fost privati de ele.

Multe abordari de genul "manaci doar atat" sau "dulciuri cu moderatie" sau chiar categoricul fara dulciuri pot sa induca in eroare parintii, fara o abordare concreta.

Situatia apare mai ales cand copiii incep si cresc, devin mai independenti si pun la incercare anumite limite care le sunt impuse - si nu doar la mancare.

Majoritatea parintilor "simt" o oarecare adictie si de aici trecerea rapida la zona "fara dulciuri" de teama unei adictii, dar rezultatul poate fi usor dus in ceea ce se intampla cu copilul Elenei de la inceputul articolului.

Exista o speranta ca rezultatul va fi unul pozitiv, dar in cele mai mult cazuri de fapt copilul devine si mai doritor de chestii dulci.

Deci, ce e de facut?

Cum sa te lupti cu pofta continua de dulciuri (zahar) a copilului?

La fel ca si in alte aspecte legate de gestionarea relatiei cu copilul, cea mai buna solutie este cea de mijloc.

Din punct de vedere medical (dovedid si de studii) si chiar parental, un cotrol moderat este cea mai buna solutie.

Prin urmare, ca parinte trebuie sa setezi anumite limite si sa faci tot posibilul ca sa inteleaga copilul ca exista niste consecinte si niste riscuri pentru orice exces.

Spre deosebire de restrictia proprius-zisa care este cea mai usoara de aplicat, o rutina si o educatie alimentara inseamna de fapt o invatare a copilului sa se autoregleze pentru toata viata.

Cum faci asta?

1. Pui limite

Depinde de fiecare parinte cat de des decide sa serveasca copilului dulciuri; fiecare familie are o politica si o filosofie despre asta, dar e important copiii sa inteleaga ce inseamna. Stim ca e destul de complicat, mai ales ca in jur sunt parinti care ignora anumite reguli (nu de putine ori vedeti in parc copii cu dulciuri si parinti care ignora orice fel de reguli.)

2. Rutina familiei

Toata mancarea, nu doar dulciurile trebuie sa aiba niste limite impuse. E mai usor pentru copil sa ii dai sa manance biscuiti la televizor, dar mancatul la masa are avantajul ca il face sa fie mai atent, dar si sa invete despre auto-reglaj. Daca desertul e servit la masa intelege ca pooate manca si ca exista, dar nu neaparat ca o recompensa la sfarsitul mesei.

3. Imaginea de ansamblu

Toti copiii sunt atrasi natural de dulciuri, prin urmare nu exista o vina a lor ca isi doresc asta. Nu trebuie sa exista o presiune in zona asta, copiii nu fac de cele mai multe ori diferenta intre un biscuit dulce ca gustare sau o masa! Ce poti face este sa ai o rutina a meselor, sa ai o strategie si sa planifici totul cat mai atent pentru a avea nu doar mese echilibrate, dar si bucuria unor prajituri.

In fond, copiii au nevoie de echilibru alimentar si nu doar de restrictii!

4. Schimba perspectiva

Dulciurile nu trebuie sa fie mereu egale cu produse pline de zahar. Poti oferi copilului alternative - dulciuri facute in casa unde controlezi cantitatea de zahar, un iaurt, fructe, o bucata de ciocolata, etc.

Secretul poate fi aici ca poti invata copilul ca desertul are si alta forma si nu trebuie sa fie neaparat ceva inecat in zahar!

Unii copii nu sunt atat de porniti pe dulciuri si au acest trigger in mare parte datorita mirosului, culorilor sau ambalajelor.

Tentatia catre "dulce" este accentuata in situatiile acestea prin urmare, atat timp cat copiii nu se pot auteregla, cade in sarcina adultului sa se ocupe de acest lucru - daca nu aveti in casa sau nu cumparati frecvent astfel de produse, copilul va fi mai putin tentat. Asa ca daca eliminati cateva dintre aceste aspecte, pofta de dulce va incepe si ea sa se diminueze.

Nu este o batalie pierduta, poti gasi variante bune de gustari (chiar vom avea un curs pe tema snack-urilor si care ar putea sa te ajute) si poti insera in programul meselor zilnice diverse gustari dulci pentru a limita poftele si a trece peste episoade de restrictie care uneori aduc si mai mult stress la masa.

Ai nevoie de ajutor cu privire la meniul copilului? Ei bine, uite aici o lista cu 25 de alimente pe care le poti folosi in orice situatie!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>