Poate ti se pare ciudat, dar copilul tau are alimente preferate si ele au ceva in comun. Cel mai probabil este culoarea. Poate nu te-ai gandit la asta pana acum, dar daca urmaresti acest lucru o sa iti dai seama ca este cat se poate de adevarat. E unul dintre motivele pentru care am creat aceasta fisa. Daca nu o ai inca, o gasesti aici si o poti folosi gratuit!
Stim deja ca mofturile la masa au diverse forme si fiecare copil are un comportament diferit. Poate ca nu esti in etapa in care le-ai descoperit si crezi ca sunt tantrumuri sau pretentii. Sau cum le mai zic bunicii, razgaiala. Ei bine, mofturile la masa exista si nu e doar o notiune stiintifica. Copiii prefera anumite alimente si le refuza pe altele ca sa fim scurti.
Azi nu vorbim despre ce nu mananca, ci despre ce mananca si cum sa te folosesti de asta ca sa il ajuti mai bine.
In principiu, copiii mofturosi au o problema cu textura, culoarea si gustul. Din acest motiv sunt copii care mananca cu placere doar anumite alimente si refuza vehement altele.
Punctul comun aici? CULOAREA.
Sunt sanse mari ca sa ai in meniu pentru copil paste, paine, orez, peste si sa fie preferatele lui. Ei bine, peste 40% dintre copiii mofturosi prefera mancarea alba si majoritatea parintilor nu au descoperit acest aspect si nu au facut inca legatura intre ele.
Da, li se mai zice whiteatarians si sunt acei copii care mananca doar alimente deschise la culoare. Mancarea asta le da un semnal de siguranta, e usor de abordat si e motivul pentru care prefera banana, marul si biscuitii si refuza o portocala sa zicem.
De unde acest comportament?
Ei bine, dragi parinti, stiti deja ca toti copiii sunt un amestec de tantrumuri, tendinte spre dulciuri, ore de culcare dereglate si mofturi la masa. Dar, intre toate astea preferintele lor alimentare au legatura cu micul lor creier care le dicteaza din primele zile o preferinta pentru gustul dulce si sarat! Si daca asta nu e de ajuns, dupa varsta de 1 an lucrurile devin si mai complicate: anumite gusturi se pare ca devin amare in special cele ale legumelor si fructelor.
Legatura ne duce la perioada cand oamenii erau culegatori si aceasta adaptare a simturilor protejau copiii de anumite alimente care erau otravitoare. Majoritatea plantelor si ciupercilor viu colorate de obicei nu erau bune de consum.
Asta poate fi unul dintre motivele pentru care aproape 50% dintre copiii pana in 3 ani sunt catalogati ca mofturosi la masa (picky eaters) conform unui studiu din 2016. (gasiti tot materialul aici).
Pare ciudata pentru multi parinti situatia mai ales ca traim intr-o diversitate de alimente, texturi si culori - in comparatie cu bunicii si parintii nostri care aveau oferta alimentara limitata. Totusi, intensitatea acestor nu le ofera si curaj anumitor copii sa incerce alimente noi si ii determina sa priveasca varietatea cu suspiciune.
Mofturile la masa ale copiilor au acest comportament ca una dintre sursele principale, dar chiar si asa ceea ce mananca este un semn bun cu privire la preferinte si la faptul ca este precaut cu ceea ce mananca.
Ce inseamna de fapt mancare alba?
Este frecvent intalnita denumirea pentru alimentele care sunt albe, bej sau neutre si cu siguranta lista de mai jos iti este cunoscuta:
- paste
- orez
- lapte
- branza
- biscuiti
- suc de mere
- banana
- cartofi prajiti
- popcorn
- peste
- cereale
- strips de pui
Avand in vedere ca avem si aici varietate, ce determina totusi copilul sa stea in sfera asta si sa refuze alimente mai colorate?
Mancare sigura, familiara
Inca de la inceput mancarea pe care o servim este deschisa la culoare: lapte, iaurt, piure-uri. Toti copiii incep diversificarea cu astfel de alimente si e firesc ca pentru restul sa dezvolte un fel de fobie (neofobie).
Vestea buna asta ca asta nu se traduce neaparat ca o aversiune catre alimente noi, ci doar ca este mai comod pentru ei sa manance asa: le ofera incredere, sunt deja obisnuiti cu asta si trecerea la "culori" are nevoie de timp, rabdare din partea parintilor si tehnici. Uneori se rezolva de la sine (prea putine cazuri), iar in altele e nevoie de un plan de mese, altfel e foarte usor sa ramai in cercu vicios al albului.
Ce poti face? Planifica mesele, integreaza-l in meniul familiei si foloseste-te de alimentele safe ca sa ii pui si altceva in farfurie.
Probleme medicale
Copiii cu probleme senzoriale, ADHD, autism sau alte afectiuni sunt printre cei care refuza cel mai des sa manance, ceea ce uneori le afecteaza greutatea. Peste 70% dintre copiii cu aceste afectiuni refuza anumite alimente si au probleme in ceea ce priveste culorile sau anumite texturi.
Copiii mofturosi la masa mananca putin, oscileaza intre alimente, dar cei cu aceste afectiuni refuza vehement ceea ce le poate afecta inclusiv cresterea.
Ce poti face? Descopera daca sunt astfel de probleme si apeleaza la specialisti si medici, in alte cazuri tehnicile si procedurile de abordare si planificare pot ajuta si determina copilul sa incerce si sa descopere treptat si alte alimente.
Obsesia alimentara
Multi copii dezvolta cate o obsesie pentru anumite alimente. Nu este deloc strain faptul ca un copil poate manca paste sau cartofi prajiti in fiecare zi. Sunt copii (e si cazul nostru) cand descopera un aliment nou si il prefera zile la rand, dar nu e un fapt ingrijorator; de obicei, este o situatie temporara, deci nu trebuie sa iti faci griji.
Tehnici ca sa il ajuti cu alimentele noi
Printre sugestiile de baza pe care ar trebui sa le iei in calcul ( sa nu pui presiune si sa te folosesti de diviziunea deciziei) iata ce mai poti face pentru copilul tau mofturos:
1. Nu testa alimente noi la una dintre mele principale
Mesele trebuie sa fie un prilej de bucurie, de buna dispozitie si nu un moment in care sa te enervezi, sa santajezi si sa il fortezi sa manance. Un copil presat sa manance ceva nou sau tot din farfurie se poate simti constrans cand are si alta audienta la masa si poate sa resimta aversiune fata de momentul in sine.
Ori noi nu de dorim asta!
2. Dezvolta un sistem adaptat familiei tale
Cel mai usor mod de a integra alimente si feluri noi este sa te legi de ceea ce este deja in meniul familiei. Poti incepe cu un sistem simplu gen 2 alimente noi pe saptamana - alege masa de seara cand sunteti cu totii acasa si fa totul in asa fel incat sa nu existe presiuni: pune alimentul pe masa, mancati voi ca parinti si explicati ce este, cum se mananca ce gusta are in combinatii etc. Noi am reusit sa facem asta cu multe alimente (de exemplu smantana pe care am asemuit-o cu iaurtul, dar e mai dulce si merge cu mamaliga, aliment pe care copilul il adora deja).
3. Lucreaza la atitudinea ta de parinte
Reactiile parintilor se pot schimba extrem de rapid cand un copil refuza sa manance sau nu vrea sa incerce - lucru ce il poate influenta foarte repede.
Aici e nevoie de un exercitiu de rabdare. Intotdeauna functioneaza un raspuns calm sau unul cu tenta neutra. Adica, trebuie sa te astepti ca un copil sa refuze un fel nou, am tot discutat de asta - e natural si cumva firesc pentru cei mofturosi. Pot incerca, dar nu este si obligatoriu sa ii placa. Unora pur si simplu nu le plac anumite alimente, dar asta nu inseamna ca el nu poate sa incerce si mai ales sa testeze - e nevoie de multe interactiuni ca el sa simta cu adevarat gustul.
4. Planifica mesele
Planificarea este cu adevarat o solutie la indemana si eficienta cand vine vorba de a integra alimente noi. Multi dintre cititorii nostri au problema asta si este si motivul pentru care avem un curs pe tema asta.
Eficienta cu care te organizezi cu mesele (ca sa nu mai gatesti zilnic si nici sa ramai in pana de idei) te ajuta sa urmaresti ce anume mancati intr-o saptamana si cum integrezi in meniu alimentele pentru copil; castigi in 2 directii: ai diversivitate si adaugi in meniu alimente noi pentru a varia ceea ce aveti pe masa.
Un plan de masa are marele avantaj ca tine cont de preferintele fiecaruia si nici nu mai esti nevoit sa gatesti separat sau in fiecare zi. Inscrie-te aici si o sa primesti pe mail inclusiv sfaturi gratuite ca sa te organizezi mai bine.
Planul tine cont de preferintele fiecaruia, inclusiv de cele ale copilului mofturos ca tu sa nu mai gatesti separat.
Concluzie
Nu trebuie sa fie o drama momentul in care copilul tau nu mananca un "curcubeu". Da, e bine sa manance multe legume si varietatea face bine tuturor. Mofturile la masa ca si alegerile selective sunt o etapa a todlerilor si majoritatea isi iau nutrientii din selectia pe care o mananca.
Mofturile devin o provocare cand nu sunt corectate anumite comportamente (si ale familiei) dar mai ales cand nu se aplica nicio tactica si copiii nu sunt incurajati sa manance diversificat. E datoria noastra sa aplicam tehnici si sa ne folosim de ce avem, asa cum am spus in acest articol. Culorile transmit semnale diverse unui copil si parintii sunt cei care ii pot ajuta sa decodeze semnalele negative pe care le primesc de la alimentele noi - cu un plan de masa, cu solutii adaptate pe preferinte si cu multa...rabdare.
Acesta este unul dintre motivele pentru care postam aici informatii, dar si ghiduri si cursuri care sa ajute tinerele familii sa inteleaga mai bine ce se intampla cu copilul si cum il pot ajuta sa depaseasca anumite bariere legate de alimentatie.
Gasesti cursurile gratuite daca te inscrii aici.
Ai nevoie de ajutor cu privire la meniul copilului? Ei bine, uite aici o lista cu 25 de alimente pe care le poti folosi in orice situatie!