E perioada aceea din an in care plecam in concediu si tentatiile dulci sunt peste tot. Chiar daca pentru multi dintre noi vacantele sunt diferite, un lucru ramane constant pentru toti parintii: dulciurile.
Azi abordam subiectul dulciurilor in concedii unde, fie ca esti la all inclusive in Grecia, Turcia, Bulgaria, fie ca esti pe una din plajele din Romania, tentatia este la tot pasul.
Ca parinte, singurul lucru pe care nu il doresti este (inca) un tantrum pe plaja pentru ca nu i-ai cumparat un Kurtos de la vanzatorii ambulanti.
Dulciurile si tentatiile sunt la orice pas si cel mai probabil te simti presat, depasit de “Vreau ceva dulce!” ,”Vreau si inghetata” si iti doresti sa stii cum poti sa gestionezi acest flux crescut de pofta de zahar.
Problema dulciurilor e prezenta in orice casa si principala ta problema ca parinte este ingrijorarea ca mananca prea mult dulce sau ca esti exagerat cu atatea restrictii si obsesii despre delicioasele tentatii dulci.
Ei bine, in concediu lucrurile tind sa escaladeze si e bine sa stii ca nu ti se intampla doar tie.
Sunt multi factori pentru care apar restrictiile: de la probleme medicale la experiente trecute sau comportamentul copilului (implicatii psihologice care duc la dependenta), totusi exista solutii sa il ajuti sa inteleaga relatia cu dulciurile si mancarea in general, fara sa iti strici concediul.
Nu vrea niciun parinte sa fie politia dulciurilor in permanenta pe durata concediului si nici acasa.
Avand aceste informatii la indemana, iti dau aici cateva sugestii ca sa poti gestiona cresterea cerintelor de dulciuri atunci cand sunteti plecati. Te vor ajuta sa scapi de nervi, certuri si mai mult contribuie la construirea unei relatii pozitive cu toate tipurile de alimente.
BONUS: Pregatim un curs despre gustarile copiilor care va cuprinde si un capitol de gestionare a dulciurilor. Te poti inscrie si tu GRATUIT azi si te anuntam cand il lansam. Evident, vei avea un discount o data ce esti inscris pe lista!
Puterea exemplului
Parintii ar trebui sa aiba aceeasi conduita alimentara cu a copilului, pentru ca este absurd ca tatal sa manance cartofi prajiti, mama desert dupa masa, iar copilului sa i se interzica toate acestea.
Parintii sunt cei care impun directia, arata importanta unei hrane sanatoase si subliniaza ca mai important decat o ciocolata este acea portie de ciorba sau carnita cu legume. Dar atentie, in niciun caz nu conditionam copilul si ii spunem ca daca manaca ciorba primeste si inghetata.
Nu sari peste mesele copilului
Principala conditie pentru care un copil nu va fi atat de ahtiat dupa dulciuri este sa fie bine hranit (si satul). Asigura-i un mic dejun nutritiv, bogat in proteine, grasimi si fibre, ofera-i un fruct ca gustare dupa mic dejun si o sa observi o diminuare a apetitului pentru dulce. In plus, saritul peste mese indeamna la un ciugulit permanent de snack-uri, pufuleti, covrigei si alte chestii fosnaitoare.
Evita alimentele dulci la micul-dejun
In primul rand pentru ca i se va face foame intr-un timp scurt, in al doilea rand pentru ca va cere si mai mult dulce peste zi; in al treilea rand pentru ca sigur se va ivi o ocazie peste zi de a manca un desert si astfel este preferabil sa nu dublezi portia.
Daca esti sa zicem intr-un resort la all inclusive, unde varietatea este foarte mare iar tentatiile sunt la tot pasul, explicatiile si puterea exemplului sunt din nou calea cea mai buna: ii explici copilului tau ca intai luam un mic dejun sanatos si apoi gustam din bunatatile locului, la modul:
”Ce ar fi ca mai intai sa gustam din aceasta omleta care arata foarte bine si apoi sa vedem daca pancakes-urile lor sunt mai bune decat ale noastre?”
Pana la urma, suntem in concediu si daca mai suntem si in alta tara, dorim desigur atat noi cat si cei mici sa gustam din bunatatile locului, ceea ce este perfect normal. Mancarea este si despre placere, curiozitate si stare de bine, asa ca un concediu ar fi ultima ocazie in care sa ne frustram.
Asadar, alegem cu cap, nu sarim peste mese, ne miscam pe cat de mult si ii oferim copilului cel mai bun desert de preferat dupa masa de pranz, intr-o cantitate decenta, pe care sa il savureze cu placere.
Nu alege desert seara, cresterea glicemiei va favoriza o crestere a nivelului de energie nocturn, ce se traduce in somn neodihnitor.
Bucura-te si tu de dulciuri!
Daca cel mic te vede si pe tine ca mananci acelasi lucru cu ei, va fi mai usor sa normalizezi situatia. Sunt multe situatii in care adultii considera ca dulciurile sunt ok pentru copii si pentru adulti nu, dar si invers. Restrictiile au tendinta sa nu functioneze chiar asa cum ne dorim si exista in majoritatea cazurile un efect advers.
In plus, sunt studii (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29438685/) care au demonstrat ca pot fi trimise mesaje mixte catre copii cand parintii sau ingrijitorii nu mananca ceea ce le ofera copiilor.
Asta nu inseamna ca trebuie sa mananci mereu ceea ce mananca copilul - acest lucru nu e oricum realist. In schimb, focuseaza-te pe imaginea de ansamblu si bucura-te de mancare, de concediu in cadrul familiei. Inclusiv de ceva dulce.
Acest lucru aduce o schimbare de rutina si poate sa ajute copilul sa nu mai faca atata caz si sa ceara la fel de mult.
Gestionarea aceasta aduce de multe ori implicatii cu conotatii negative si cadem repede in capcana negativa “Nu”.
Uite cateva idei ca sa poti raspunde intr-o nota pozitiva cerintelor de dulce ale copilului.
Valideaza cererea.
“Stiu ca vrei sa mananci inghetata. Putem sa ne luam impreuna la masa de pranz.”
Foloseste eveniment in loc de ora.
“Dupa ce venim de la piscina, vom avea o gustare cu biscuiti, lapte si ciocolata”. (transpune dulcele in contextul meselor)
Normalizeaza tentatiile.
“Astazi la pranz as vrea sa mancam impreuna o prajitura. Care e preferata ta?” (asigura copilul tot timpul ca dulciurile fac parte din viitor)
Foloseste cuvantul “Da”.
“Da, vom manca si astazi ceva dulce la pranz si poti manca si tu 2 bucati.” (oferi incredere ca toti vor manca, e ok si exista acolo si o limita)
Sper ca aceste sfaturi sa va ajute sa va bucurati mai mult de vacanta chiar daca aveti in jur mai multe dulciuri decat de obicei. Astfel de practici transpuse in momente cu apetit maxim - alti copii care mananca, oferta variata de la all-inclusive etc. - va pot ajuta de fapt sa claditi relatii mai bune si in momentele de acasa.
Da, vacanta poate avea mai multi factori de stres, dar atat timp cat luati in calcul faptul ca exista bucurie prin masa in familie, copiii se vor simti in siguranta, vor reactiona mai bine si vor intelege ca mancarea are un rol important in familie.
Concedii placute sa aveti!