Vrei sa gestionezi eficient obiceiul copilului de a arunca cu mancare la masa? In articolul de azi gasesti cateva strategii simple si eficiente - majoritatea provenite de la mame care au mai trecut prin asta, dar si de la un pediatru.
Cred ca de zeci de ori am vazut zburand pe langa mine bucati de mancare sau rasturnandu-se cani de lapte sau apa pe masa, pe jos si pe tot ce mai era in jur.
In unele momente, chiar ma infuriau si doar pentru ca am vazut si am auzit si la altii ca asa se intampla am inceput sa le gestionez mai calm.
Pentru ca aruncatul cu mancarea este ceva normal la toti copiii.
Primele dati cand face acest lucru te bucuri, razi te apleci si ridici resturile si cel mai probabil spui zambind "Hei, nu mai arunca, mancarea sta pe masa!".
Probabil ca faci si o poza cu telefonul pentru ca e asa de dragut!
Dar, foarte curand, acest moment placut se transforma intr-un joc din care tu iesi mereu pierzator. Devine frustrant si chiar incepi sa te ingrijorezi - de mizerie si de faptul ca e mai multa mancare pe jos decat in stomacul copilului.
Chiar daca stii cat de cat ce inseamna acest mod de actiune al copilului, este bine sa stii ce poti face in astfel de situatii care in unele cazuri apar LA FIECARE MASA.
Educa-ti cat mai mult rabdarea si retine acest lucru
Bebelusii si todlerii se nasc cu un nivel ridicat al nevoii de atentie. Ca sa nu incurajezi acest comportament stai cat mai calm si posibil neutru. Aduna mancarea de pe jos - dar nu o mai pune pe masa - si spune ceva de genul "Mancarea trebuie sa stea pe masa" sau "Daca dam mancarea pe jos nu o mai putem manca.".
Fii consistent in a folosi aceasta fraza pentru ca daca tu o sa iei mancarea care a fost aruncata si o pui de fata cu el la cos el va intelege ca ce e aruncata nu va ma reveni. Copiii invata repede nu uita acest lucru!
De ce arunca copiii cu mancarea pe jos?
Acest comportament este normal pentru copiii cu varsta intre 8 si 20 de luni. Acest obicei se intampla datorita mai multor motive.
Iata care sunt cele mai comune, chiar daca unele nu le recunosti inca:
- Invata despre cauza-efect - da, chiar asa de simplu poate fi. Pentru copii e foarte distractiv sa arunce mancarea pe jos si sa urmareasca efectele. De fapt, ei invata ca pot face chestii sa se intample. Si e si mai distractiv cand e un caine sau o pisica in jur :).
- Isi doresc sa atraga atentia - atentia pe care o primeste un copil poate fi un element foarte provocator. Atat timp cat invata ca primesc o reactie de fiecare data cand arunca cu mancare copiii vor fi inspirati sa continue.
- Un mod de a comunica - imediat ce invata ce se intampla cu mancarea, nu va trece mult timp pana cand vor incepe sa arunce din scaun mancare care nu le place. Todlerii incep sa fie selectivi cu mancarea fie pentru cum arata sau miroase, sau pentru ca nu stiu cum sa o manance.
- Au fost fortati sa manance - e foarte usor sa cazi in zona asta si pare ca unii copii nu mananca decat asa. Adervarul este ca presiunea nu e niciodata buna si aruncatul mancarii devine rapid un mecanism de aparare.
Planificarea meselor: cum sa organizezi mai bine mesele intregii familii!
Un mini-curs GRATUIT care sa te ajute sa intelegi avantajele planificarii meniului
Ce poti face pentru a-l opri pe copil sa arunce cu mancare
Daca pentru un bebelus e tipic sa se joace si sa arunce cu mancare, pentru un todler lucrurile devin ceva mai complicate, de aceea e bine sa controlezi acest comportament inca de la inceput.
Uite mai jos 5 sfaturi ca sa incepi sa faci asta chiar acum.
1. Concentreaza-te 100% pe copil - ca majoritatea parintilor, profitam de scaun si de faptul ca mancarea il tine ocupat pe copil. Spalam niste vase, stergem un raft sau stam pe Facebook (!!!). Nu mai mentionez ca cel mic trebuie sa fie supravegheat si nu sa stam cu spatele la el concentrati pe vasele din chiuveta, dar ar trebui sa ii dam toata atentia noastra.
2. Ai grija la marimea portiei - e important sa stii cat anume sa ii pui in farfurie, pentru ca daca ii pui mai mult de fapt ii dai munitie pentru jocul lui. Uneori faptul ca are prea multa mancare il determina sa arunce cu ea pe jos, dar oferindu-i cate putin il incurajezi sa manance si sa nu isi doreasca sa scape de ea.
3. Exerseaza sa ramai calm - chiar daca doar te prefaci, e un bun exercitiu pentru amandoi. Copilul va insista tocmai pentru atentia pe care o primeste atunci cand arunca mancarea pe jos. A invatat deja foarte repede reactiile tale si fix asta urmareste acum. Chiar daca la inceput e greu sa faci asta, pe termen lung vei avea de castigat. In plus, este unul din pasii pe care sa ii faci cand vine vorba de atitudinea ta la masa.
Daca tot ai o problema cu curatenia, pune scaunul in mijlocul bucatariei sau aseaza pe jos o folie de protectie. Sau varianta bio, cumpara un caine!
4. Invata-l ce sa faca cu mancarea care nu ii place - in mod cert, mancarea care nu ii place este una dintre cele care va sfarsi pe jos. Incepe din timp sa il inveti ca ceea ce nu ii place poate fi pus deoparte pe tava.
5. Pune-l la masa - exista multe variante de scaune, inclusiv unele pe car le poti folosi direct la masa din bucatarie. Daca vrei poti folosi scaunul de copil, scoate-i tava si trage-l cu totul la masa. Ideal ar fi sa folosesti o babetica dar si o protectie pentru podea (noi am folosit o chestie care era din plastic si era de fapt un playing mat).
Incearca sa te relaxezi si sa o iei cu pasi mici. Jocul cu aruncatul mancarii este o etapa si care va trece in urmatoarele luni - cu rabdare si consecventa.
Daca esti nou pe site, nu uita sa iti faci cont! Avem o gramda de ghiduri gratuite si urmeaza altele la fel de interesante!