19 octombrie, 2020

Copilul nu vrea sa manance legume. Ce e de facut?

TIMP DE CITIT  MINUTE


Te confrunti cu un copil mofturos la masa? Gasesti aici o librarie cu sfaturi gratuite care sunt menite sa te ajute si sa iti ofere alternative pentru a depasi situatiile problema. Vrei sa te bucuri de potentialul mancarii? Conecteaza-te aici!

Stim cu totii cate de importanta este o dieta variata si o alimentatie sanatoasa. Toti ne dorim sa facem alegerile cele mai bune cand e vorba de alimentatia copilului, dar planul pe care il facem de obicei nu prea se potriveste cu alegerile lui. 

Si totusi cum convingem un mofturos sa manance legume?

Eu imi imaginam ca am copilul perfect. Nu a fost niciodata o gurmanda, dar orice fel de leguma ii preparam la pranz era macar gustata. Mie imi plac foarte multe supele-crema, asa ca profitam de orice ocazie sa imbin utilul cu placutul si mancam pranzul impreuna.

Si eram tare bucuroasa ca Ilinca manca de la sfecla rosie la brocoli, mazare, fasole verde pana la praz, spanac si altele. Numai ca eu nu luasem in calcul ca pe la 11-12 luni, bebelusul care mananca piureuri, cam ce-i dai tu, se va transforma intr-un toddler pretentios, care vrea sa manance singur doar 2 feluri de mancare.

Va suna cunoscut, nu?

Ma refer aici la copiii care sunt diversificati ca la carte, cu piureuri de legume si fructe si nu la cei autodiversificati, care mananca si incearca orice, cinste mamelor. Eu fiind o mama cu un singur copil nu am avut curajul sa il las sa manance singur din prima, legume sau fructe, cu toate ca citisem o tona de informatii si ma simteam pregatita. 

Nu exista vreun secret ascuns sau o solutie-minune prin care convingi mofturosul sa manance legume, ci exista un proces cu multa rabdare, munca si o mama care plange cateodata, frustrata si neputincioasa.

Iar cateodata se intampla sa fie atat de bucuroasa ca-i vine sa strige oriunde ca azi, copilul ei a mancat doua chiftele de legume. DOUA!

Intotdeauna, cand exista momente ca cele de mai sus, gandeste-te ca nu esti singura, copilul tau e normal si ca el se comporta 80% din bebelusii care au varsta de 11-12 luni. Si inca ceva, poate nu stiai, dar exista chiar studii stiintifice seriose, care spun ca 70% din populatia globului este sensibila la gustul amar al unor legume. O sa ai surpriza sa auzi ca un copil care detesta ardeiul de exemplu, adora brocolli sau cartoful dulce

Cum poti sa iti ajuti copilul sa inceapa sa manance legume

1. Fii un bun model. Mananca si savureaza o multime de legume si de fructe la masa, impreuna cu copilul tau. Studiile au aratat ca modelarea parentala in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa, este puternic corelata cu consumul de legume si de fructe la copiii in varsta de 2 ani.

2. Expunere. Singura modalitate prin care copilul tau poate trece peste aceasta aversiune, este expunerea in mod repetat a legumelor de la tine din farfurie. Pe masura ce el te va vedea pe tine mancand in fiecare zi diverse legume, ii va creste curajul de a incerca. Asa s-a intamplat la noi cu castravetele, de exemplu. Il tot vedea in farfurie, ba langa o omleta, ba in salata, si la ceva timp a incercat, i-a placut si pana in ziua de azi, a ramas preferatul ei.

Tips:

Nu renunta dupa 2-3 expuneri, fa-ti un obicei din asta si astfel mananci si tu mai sanatos. Studiile au aratat ca abia dupa 8-9 expuneri poti trage concluzia ca inca nu e interesat de unele legume, dar nici asa nu e momentul sa renunti. O zi in care copilul a gustat din leguma si dupa a scuipat, e o zi castigata.

3. Ofera o varietate de legumeAcest sfat se adreseaza in mod special mamelor care abia incep diversificarea si nu se confrunta inca cu refuzuri. De cate ori pregatesti un piure, asta in cazul in care nu esti o curajoasa si ii oferi din prima legume intregi, aseaza pe farfuria lui cat mai multe legume fierte. Copilul va fi curios, le va strivi intre degetele, poate le va gusta sau poate nu, dar cred ca asta e secretul unei alimentatii diverse si sanatoase. 

4. Adauga condimente.  Un bebelus aflat la inceputul diversificarii, nu are nevoie de sare in mancare, asa ca singurele variante de a schimba gustul legumelor este ori sa le faci la cuptor cu putin ulei de masline si usturoi pisat ori gatite la abur impreuna cu o codita de rozmarin sau busuioc, oregano si usturoi. Cand vorbim insa de un copil de 2 ani, care incepe sa refuze legumele, pe care mai ieri alaltaieri le manca, incearca sa pui putina sare in orice mod le-ai gati, la cuptor, la tigaie sau la abur. Sau incearca sa le fierbi in supa de pui, gustul e mult mai dulce si placut.

Daca vreti sa trageti biletul castigator preparati brocolli la cuptor cu branza si nu veti regreta.

Ce truc am folosit eu?

Am pregatit in fiecare zi legume la abur si le-am lasat pe o farfurie la indemana, ba prin bucatarie, ba prin sufragerie. Intr-o zi a aruncat farfuria cu totul si a mancat de pe jos o feliuta de cartof, in alta zi nici nu a bagat de seama ca se afla o farfurie cu legume pe masa ei de activitati. 

Suprizele placute sunt cand intinde mana in farfuria mea si incearca chestii noi: fasole verde, rucola sau valeriana.

Salata chiar nu era pregatita pentru ea si pusesem o tona de otet balsamic, dar se pare ca noul gust a incantat-o. Ce e drept, ii place gustul acru motiv pentru care mananca cu placere muraturi.

Acum nu pot spune ca Ilinca mananca legume dimineata, la pranz si seara, dar sunt bucuroasa ca se obisnuieste cu ele, nu le mai arunca, le gusta pe unele si mai cere.

Ce am mai descoperit intre timp? Ca nu e o tragedie daca incerci sa ascunzi legumele in briose, sufleuri, omlete, sosuri pentru paste. Un pont, daca copilul tau iubeste pastele cu sos, poti face o supa-crema cu toate legumele din frigider, la care adaugi si o rosie si putin usturoi, fierbi pastele, le amesteci cu sosul si ai obtinut dintr-un foc un pranz complet. 

Citeste si: Cand introducem oul in alimentatia bebelusului

Exista o tehnica-minune sa ii convingem sa manance legume?

Nu, nu exista secrete, ci doar mici trucuri pe care le inventeaza parintii interesati in a-i oferi copilului o dieta variata si sanatoasa. Da, e posibil ca o data cu inceperea diversificarii sa va schimbati si voi ca parintii obiceiurile alimentare, dar asta nu e un lucru rau, ba din contra.

Poate e bine ca 2-3 zile pe saptamana sa incercati retete vegetariene, ca pastele cu sos de legume, orez cu legume, legume la cuptor cu sos de iaurt si menta, si sa lasam carnea pentru pranzuri de weekend.

Nu uita de puterea exemplului

Tineti minte! Copiii sunt imitatori. Daca sunteti in parc si unul dintre ei sare intr-o balta, toti copiii vor face acelasi lucru in secunda doi. Asa ca, profitati cat de mult de puterea lor de a copia si folositi-o cand vine vorba de a-i imprieteni cu legumele.

Daca aveti rude sau prieteni cu copii incercati sa ii puneti sa manance impreuna. Sunt sanse mari sa se ia unul dupa altul la masa si sa aveti surpriza unui "concurs" de mancat legume.

Expunerea la masa in compania unor copii care mananca legume il poate incuraja cel putin sa guste, daca nu sa manance.

Concluzie

  • nu te lasa dezamagita daca mananca doar 1-2 legume. E un pas important asa ca, continua cu expunerea! Imi este si mie greu sa tin minte asta, tocmai de aia incerc sa ma organizez cu un meniu saptamanal. Plus ca, cele mai bune rezultate le ai atunci cand nu te mai rogi de ei sa manance si te trezesti ca pune mana pe legume si pur si simplu mananca!
  • abordeaza incet problema, dar nu renunta complet. Cred cu tarie ca alimentatia pentru copii este mai importanta decat pentru noi adultii, dar nu inseamna ca trebuie sa fie provocarea suprema. Cartile si tehnicile moderne tot incurajeaza mamele sa mearga pe linia "baby food", dar eu sunt de parere ca ar trebui sa ne bucuram si sa mancam cu totii de aceleasi feluri. 

Copiii sunt condusi de exemple si pentru a creste un copil care sa manance bine, trebuie si tu ca mama sa abordezi mici schimbari in alimentatia ta. Intr- o maniera simpla, ghideaza-te dupa relatia pe care o ai tu cu mancarea.

Iti place sa mananci legume si mancaruri variate?

Cat de simplu iti este sa incerci feluri noi? Iti place sa testezi gusturi si texturi noi?

Nu lasa in conditiile astea ca legumele sa devina un motiv de frustrare la masa. Ai destule variante la indemana pentru a introduce legumele in masa celui mic si de a transforma bucataria intr-un loc colorat si aromat.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >