Cand ai un copil mofturos, nu e NIMIC mai rau decat sa simti ca ai gatit degeaba, ca el nu mananca si ca ai esuat. Cand esti parinte iti doresti sa ai un copil mancacios, sanatos si caruia sa ii placa ce ii pui in farfurie. Doar ca aceste lucruri nu se intampla mereu asa cum ne dorim. Cand copilul refuza sa manance si mai este si slab, simti ca ceva iti scapa si ca ai pierdut o lupta. Asa sa fie oare?
Cunosc bine acest sentiment, mai ales ca Ilinca a fost tot timpul in urma percentilei, chiar si in perioada in care a inceput sa se regleze cu mancarea. A fost o perioada in care am renuntat la cantar si la a ma intreba zilnic daca a mancat destul.
Am gatit zeci de retete, am incercat diverse trucuri, am folosit (uneori cu succes) telefonul mobil si televizorul totul pentru a recupera calorii. Adunati la toate astea temerile si nesiguranta pandemiei pe care am trait-o cu totii.
Ceea ce rezulta nu e deloc incurajator.
Asa am inceput sa citesc mai mult, sa inteleg mecanismele din spatele alimentatiei copilului si asa am pornit acest blog. Ca mama de copil mofturos inteleg ce inseamna aceste stari si sper ca tot ce gasiti aici sa va ajute.
Trebuie sa va spun insa un lucru foarte important:
Nu toti copiii sunt la fel, au particularitati si ritm de crestere diferit - important este sa incercati sa intelegeti directia in care ei se dezvolta si sa va adaptati acestei situatii.
Nu toti copiii trebuie sa fie grasi si nici niste mancaciosi. Aceste caracteristici depind de multi factori inclusiv genetica, cat de activi sunt, dar mai ales de propriul lor ritm de crestere. Pediatrul ar trebui sa stie mai multe despre acest lucru, daca i-a urmarit traseul de la nastere.
Poate fi doar o faza temporara, dar daca ai motive reale de ingrijorare ca copilul este prea slab cel mai bine discuti cu medicul de familie.
Nu incerca sa il fortezi sa manance
In mod sigur intuitia ta de parinte te poate impinge sa fortezi lucrurile si sa pui presiune pentru a manca. Ideal este sa te abtii sunt sanse mari sa faci mai rau.
Reactia imediata este sa pui mana pe lingura si sa TE ASIGURI ca ii dai tu cu mana ta atat cat consideri ca e ok si ca poate pleca de la masa (suna cunoscut asta, nu?).
De ce e important sa nu pui presiune in acest moment?
Pentru ca la fel de important ca a manca suficient este sa construiesti o relatie sanatoasa fata de mancare si copilul sa perceapa confortabil experientele de la ora mesei.
Ca sa faci asta cat mai bine ai nevoie de un plan - sa alegi cu grija CE anume ii pregatesti de mancare si CAND anume servesti masa. Asta inseamna in acelasi timp sa lasi copilul sa decida CE mananca si CAT, permitand un control personal asupra mancarii.
Acesta este un concept despre care o sa mai citesti pe acest site si, chiar daca pare complicat si nou de folosit, este un concept responsabil si care are efect pozitiv mai ales pe termen lung.
Copilul tau inca nu arata interes pentru mancare?
Daca iti este teama ca nu mananca cat trebuie sau ca nu va depasi niciodata etapa "piure", e timpul sa inveti cum sa il ajuti.
Nu exagera cu anumite feluri de mancare
Daca reusesti sa iti stapanesti dorinta de a-l indesa cu mancare, o alta practica iti poate schimba abordarea situatiei. Si am auzit destul de des metoda asta prin comunitatile de mamici.
Sa ii oferi mancare cu multe calorii.
Intr-adevar conteaza aceste calorii cand e vorba de etapa de crestere si de dezvoltare a copilului. Dar la fel de mult conteaza si nutrientii, vitaminele. In acest fel e posibil sa pompezi in copil multe alimente puternic calorice, dar slabe in nutrienti.
Si cele care se regasesc in formula asta sunt de obicei alimentele procesate. Abordarea asta poate agrava situatia si sa duca la lipsa unor nutrienti esentiali, deficiente care pot afecta sanatatea si sa perpetueze comportamentul mofturos la masa al copilului.
Un apetit scazut al copilului poate genera o scadere in greutate, dar este foarte important sa iei in calcul orice inghititura a copilului.
Cum faci asta?
Te asiguri ca la fiecare masa sau gustare are mancare cu multe calorii, dar bogata in nutrienti cum ar fi:
- lactate - iaurt, branza, smantana
- nuci si seminte, usor de amestecat in felurile preferate
- ulei de cocos, avocado sau masline
- avocado
- unt de arahide (atentie la alergii)
- hummus
Cu aceste alimente poti servi o masa incarcata de calorii, fara sa te chinui prea tare si fara sa iti ia mult timp:
- guacamole+toast
- cereale cu iaurt si seminte de susan
- smoothie cu lapte integral sau iaurt
- paste cu ulei de masline si parmezan
- hummus si cateva fructe uscate
Partea buna despre aceste alimente este ca au si nutrienti esentiali lucru ce il va ajuta pe copil sa aiba resursele necesare cresterii. Avocado are multa vitamina E si K, iar lactatele au proteine esentiale oricarui copil plus proteine si calciu.
Bazeaza-te pe nutrientii esentiali
PROTEINE
Ajuta la dezvoltarea corpului (muschilor) si a nivelului hormonilor de crestere. Carnea, pestele, ouale si lactatele, dar si fasolea si nucile sunt surse excelente de proteine care nu ar trebui sa lipseasca din meniu.
CALCIU SI VITAMINA D
Acesti doi nutrienti sunt esentiali si ii puteti gasi in:
- lapte
- iaurt
- branzeturi
- peste oceanic
- oua
FIER
Foarte important pentru o dezvoltare armonioasa, e important sa nu neglijam acest element, mai ales pentru copii mai slabi. Acestia ar trebui sa manance:
- carne de vita si de pui
- fasole
- ovaz
- caise uscate (perfecte pentru gustari; daca esti in pana de idei de gustari te invit sa afli mai multe detalii aici).
Un truc pe care il poti folosi este sa gatesti cat mai des in vase de fonta, nu doar ca mancarea va fi mai buna, dar mancarea va contine mai mult fier.
Nota de final
Daca ai motive reale de ingrijorare cu privire la dezvoltarea copilului tau, vorbeste cu pediatrul. Posibil ca cel mic sa fie in regula, sa creasca bine si sa aiba doar o perioada mofturoasa sau in care se concetreaza pe altceva. Oricum, e normal sa te ingrijorezi.
Tu asigura-te ca faci tot posibilul sa ii oferi o masa nutritiva si ca te organizezi sa ii oferi o varietate de alimente. Daca ai nevoie de ajutor, in zona de cursuri gasesti o gramada de informatii care sa te ajute. Tot ce trebuie sa faci este sa intri aici si sa iti faci un cont gratuit.