7 noiembrie, 2020

Copiii alaptati sunt mai mofturosi la masa?

TIMP DE CITIT  MINUTE


Te confrunti cu un copil mofturos la masa? Descopera cateva fraze cheie care te pot ajuta sa comunici mai bine cu el. Conecteaza-te aici si ai acces la toate materialele gratuite!

Alaptarea, acest subiect sensibil, care imparte mamele in doua categorii, care rusineaza pe unii sau ii scarbeste pe altii. Ce e mai grav e ca inclusiv cei mai scoliti dintre noi in materie, adica medicii, inca nu incurajeaza pe deplin alaptatul si nu iti ofera un sprijin atunci cand ai nevoie.

Ramane doar sa te educi tu, sa citesti tot felul de carti despre alaptat, scrise de straini si specialisti in alaptare, sa te inarmezi cu rabdare atunci cand incepi alaptatul si sa iti spui nonstop ca faci bine.

In timpul asta, vei auzi milioane de pareri despre copii alaptati si diferentele dintre ei si copii hraniti cu formula. Un studiu de prin 2012 scotea in evidenta ca doar o treime din mame alapteaza, restul esuand datorita faptului ca nu stiu cum sa fac asta; iar unele pentru ca au probleme de sanatate sau datorita faptului ca muncesc.

O analiza a acestui fenomen a scos in evidenta un lucru absolut remarcabil: mamele care intentioneaza sa alapteze sunt mult mai informate despre nutritie si diete; fac control medical regulat si au grija de sanatatea lor; se intereseaza despre alimentatia copiilor si nu au o problema cu alaptarea.

Tip

Un punct forte al discutiei poate fi legat si de proprietatile protective ale laptelui matern asupra imunitatii pruncului. Studii diverse demonstreaza ca laptele matern este unic in procesul de dezvoltare sanatoasa a copilului. Unul dintre studii poate fi citit aici.

Inca de la inceput tin sa mentionez ca eu inca alaptez si asta se intampla nu pentru ca asa mi-am propus, ci pentru ca procesul la noi a fost extrem de usor si natural si nu mi-a cauzat frustrari si suparari mari.

Eram convinsa ca voi alapta cateva zile, apoi am zis pana la 6 luni, dupa 6 luni, am zis pana la 1 an si uite asa au trecut 2 ani si parca nu pot sa pun punct definitiv, chiar daca alaptez doar seara la culcare.

Procesul diversificarii a inceput la noi foarte frumos si promitator. Ilinca mi-a dat impresia, inca din primele zile, ca va fi o mancacioasa, parea sa ii fie pofta de orice si interesata de orice aliment.

Totul a durat cateva luni, cand usor-usor, au inceput schimbarile. A devenit mai independenta, nu ii mai placeau piureurile, a inceput sa fie mai selectiva si sa refuze anumite mancaruri. Evident ca am inceput sa studiez problema pentru ca am vrut si vreau sa fac tot posibilul sa o imprietenesc cu mancarea si sa fie un proces cat mai lin pentru toata lumea. 

Am cautat printre altele si informatii despre copii alaptati, asta pentru ca toata lumea din jur a inceput sa isi dea cu parerea despre ce fac bine sau rau in procesul asta si sa spuna in unanimitate ca alaptatul saboteaza diversificarea. Eu cred ca e fals, dar, asa cum stim toti au parerile lor.

Sunt copiii alaptati mai mofturosi la masa?

Teoretic, nu! Si nici logic. Copiii alaptati, primesc o varietate de arome din laptele matern si prin urmare trecerea de la laptele matern exclusiv, la alimente complementare ar trebui sa fie mai usoara. 

Alimentele pe care mamele le consuma in timpul sarcinii si in timp ce alapteaza, afecteaza gustul si nutritia laptelui matern, care la randul sau modeleaza aroma si preferintele alimentare ale copiilor lor.

copii alaptati

Studiile arata ca majoritatea copiilor mici, prescolari, care au fost alaptati mai mult timp, sunt mai predispusi sa accepte o varietate mai larga de alimente sanatoase, accepta mai usor alimentele noi si sunt mai putin susceptibili sa devina consumatori pretentiosi. Pentru mai multe informatii, cititi si aici.

Potrivit unui alt studiu realizat de Universitatea din Ilinois in 2012, bebelusii care au fost alaptati exclusiv in primele 6 luni au:

  • cu 81% mai putine sanse sa respinga alimentele atunci cand devin prescolari
  • cu 78% mai putin probabil sa dezvolte o preferinta pentru modul in care este preparata mancarea
  • cu 75% mai putin probabil sa se fereasca de alimente noi.

In concluzie, alaptatul nu saboteaza in niciun fel diversificarea, numai ca fiecare copil e diferit si chiar si copiii alaptati au perioade cand dezvolta preferinte la mancare, devin mai independenti si vor sa manance singuri.

Sau, asa cum stim, fac o obsesie si pot manca un singur fel o perioada mai mare de timp.

Atat timp cat copilul, fie el alaptat sau nu, are 2-4 feluri de mancare preferate, tu ai sansa sa le transformi in mai multe retete si sa continui sa ii dai lapte cand cere.

Nota: Ti-am pregatit si o fisa a preferintelor care sa te ajute sa gatesti mai eficient, doar cu alimentele care ii plac. Descarca fisa GRATUIT si foloseste-o chiar de azi!

O mare dilema, pe care am avut-o si eu la inceputul diversificarii, a fost aceea a programului de masa. 

Cand alaptez, inainte sau dupa masa cu solide?

Ideea e ca nu exista un raspuns valabil pentru intrebarea asta, in primul rand pentru ca alaptarea nu prea se face dupa un program, alaptarea se face la cerere. Nu exista un ceas, o limita, o ora potrivita, alaptezi atunci cand copilul cere si are nevoie.

Eu am incercat ambele variante si mi-am dat seama dupa 1 luna ca la noi functiona varianta cu alaptarea inainte de masa cu solide. Pur si simplu Ilinca era mult mai linistita la masa dupa ce era alaptata, manca mai bine si incerca mancaruri noi fara prea multa bataie de cap.

Dar depinde de copil, in fiecare casa se aplica alte reguli. Si conteaza foarte mult si nevoile mamei, nu doar cele ale copilului ei. Se spune ca daca iti doresti ca alaptarea sa dureze mai mult de 1 an, poate chiar 2 sau 3 ani, atunci alaptezi inainte de masa de solide. De ce? Pentru a-ti mentine lactatia, pentru ca tu vrei sa produci la fel de mult lapte chiar daca ai inceput diversificarea.

Daca doresti sa incepi o intarcare blanda, dupa varsta de 6 luni, incearca sa alaptezi dupa mancarea de solide. Este un proces de durata, copilul nu se va intarca in 2 saptamani, dar o va face bland si fara traume.

In felul acesta, daca reusesti sa ii dai mancare solida inainte si dupa lapte, lactatia va scadea incet-incet si intarcarea intervine natural si armonios. Cel putin asa spun mamele care au incercat. La noi nu a functionat, poate si pentru ca eu nu eram pregatita, in primul rand, sa o privez de ceva ce cred eu ca ii face foarte bine.

Nu uitati! Pana la varsta de 1 an principala sursa de hrana o reprezinta laptele. Diversificarea nu va fi afectata de alaptare, nu va lasati influentati de pareri neavizate. Cereti mereu sfatul doctorilor sau celor care va urmaresc copilul, mereu sunt chestii in plus sau minus in functie de copil.

Nu sunt de acord, in schimb, cu articolele care va spun ca pana la 1 an, copilul doar se joaca cu mancarea si nu e important daca mananca sau nu. E foarte important sa se familiarizeze cu tot mai multe texturi, culori si gusturi si e foarte important comportamentul tuturor la masa. 

In concluzie, cu cat mai multe studii citesti, cu atat o sa ai argumente atunci cand persoanele din jurul tau au pareri despre intarcare, masa si diversificare. Mai ales despre faptul ca alaptarea ar putea sa faca un copil mofturos

Chiar daca e asa in cazul tau, cel mai bine este sa iti indrepti energia in a descoperi cauzele acestui comportament si a-l corecta.

Ca idee secundara, daca nu reusiti sa alaptati sau prea putin, asta nu va face mai putin mame. Cred in continuare ca alaptarea nu e pentru toata lumea si decat o mama frustrata si un copil plangacios, mai bine armonie si un copil hranit corespunzator.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>