23 septembrie, 2020

Cele 5 obiceiuri care pot forma un copil mofturos la masa

TIMP DE CITIT  MINUTE


Anumite comportamente legate de mancare sunt normale pentru copii. Ele fac parte din procesul de crestere-dezvoltare, dar e posibil ca unele dintre ele sa le influentam noi, parintii. Daca vrei sa afli cum sa comunici mai bine cu copilul la masa, gasesti aici un mini-ghid care sa te ajute. Sa incepem!

Cand vine ora mesei, cele mai multe mame intra intr-o stare de agitatie. Fie ca e vorba de "ce mai gatim azi", fie ca masa este de cele mai multe ori, un camp de lupta.

Feluri diverse insirate pe masa, rugaminti, nervi si negocieri duse la extrem. Ora mesei in compania unui copil mofturos poate sa faca si cel mai rabdator parinte sa cedeze. Adevarul este ca, parte din ceea ce facem noi ca mame, poate accentua comportamentul mofturos al copilului - si credeti-ma ca am facut si eu greselile astea!

Obiceiul #1: Sa ii spui ca e alintat, mofturos, razgaiat

Sunt convinsa ca nu i-ai spune copilului "Nu esti bun la desen!". Unele lucruri nu se intampla cum vrem noi. Copilul nu este o clona a noastra in care sa sadim noi dorintele noastre neimplinite sau idealurile. Asa ajung multi copii sa faca diverse activitati, doar pentru ca parintii ar fi vrut sa faca asta si nu au avut ocazia. 

Dar asta este alta discutie.

Prin urmare, nici cand e vorba de masa nu il poti eticheta si critica. Este aproape cu a-i spune ca nu te astepti la el sa ii placa lucruri noi, diferite. 

Cum sa procedezi?

Daca refuza sa manance sau pur si simplu spune ca nu ii place ceva, raspunde calm, cu diplomatie:

Probabil ca nu vrei pentru ca nu ai mai mancat pana acum. Nu-i nimic, cand vrei poti sa gusti. 
Daca nu iti place acum e in regula. O sa iti mai fac si poti incerca alta data.

Lasa lucrurile asa pentru moment. Nu uita, tu decizi cand copilul mananca si el decide ce si cat. 

Obiceiul #2: Gustarile pe toata perioada zilei

Copiilor le place sa ciuguleasca si asta e chiar un lucru benefic pentru ei. Un organism in formare cu un stomac mic, inseamna ca ei nu pot manca foarte mult o data si prefera sa imparta aportul pe durata zilei.

Gustarile pot fi de asemenea bune pentru ca ii poti da chestii pe care nu le mananca la masa. Ideea este ca, aceste gustari prea dese opresc copilul din a avea acea stare de foame. Stare care, in momentul in care se afla la masa, ii ofera motivatia de a manca si de a incerca lucruri noi. 

Si in afara de faptul ca nu incearca ce ii gatesti, nu vrea sa incerce nimic. Pe undeva logic pentru ca nu ii este foame.

Cum sa procedezi?

Incearca sa planifici mesele, inclusiv gustarile. Fata mea este dintotdeauna copilul care ciuguleste si am inteles pana la urma ca, pur si simplu asa stau lucrurile. 

Poti face asta: Nu ii mai da nimic in intervalul 1-2 ore inaintea mesei. Daca totusi te nimeresti cu gustarea inaintea cinei care se decaleaza, poti aplica "secretul meu":

Gustarea inseamna doar legume. In principiu ce stii ca mananca, dar poti sa ii pui diverse: castravete, morcov, telina (apio).

La inceput Ilinca nu manca si voia cu totul si cu totul altceva: sticks, paine, pufuleti etc. 

Strategia asta a functionat in doua directii: daca nu ii placea ce ii dau, astepta masa si manca mai cu pofta. Daca totusi ii era foame si nu voia sa astepte, cel putin, isi manca legumele. Orice leguma cruda stim ca este un plus!

Daca vrei sa te organizezi mai bine poti sa te folosesti de Fisa Preferintelor Alimentare, o fisa pe care o folosesc la sfatul pediatrului si care m-a ajutat enorm. O gasesti gratuit aici.

Obiceiul #3: Prea mult lapte

Unii copii chiar prefera laptele (unii chiar sucuri, dar este un subiect pe care il voi aborda ulterior). In conditiile astea, laptele il tine pe copil cu burta plina si, evident, ca nu va fi atat de incantat la masa.

European Diary Association (documentul aici) recomanda 3-4 portii de produse lactate pe zi cand e vorba de copii. Recomandarile sunt facute cu precadere de tarile din vest, dar in diverse alte zone si mai ales grupe de varsta, dozele nu sunt indeplinite. 

Pentru ca un consum de produse lactate contribuie la o stare buna de sanatate este chiar recomandat sa ii dati copilului astfel de produse. Trebuie totusi sa tineti cantitatea sub control pentru a beneficia si de alt aport de nutrienti.

Tip

Recomandarile pentru Romania sunt de 2-3 portii de lactate pe zi, indiferent de grupa de varsta. In topul preferintelor este laptele slab, iar ca recomandare pentru a asigura necesarul zilnic este mentionat 1 iaurt, o portie de branza sau 50g de feta. Gasiti mai multe date si informatii pe site-ul oficial.

Obiceiul #4: Banane. Orez. Cartofi prajiti.

Sau orice altceva sunt preferatele copilului. Nu avem toti bucatari in casa si nici timp sa gatim 2-3 feluri in fiecare seara. Asa ca daca ii gatesti copilului altceva de fiecare data...e momentul sa te opresti. 

Adica chiar incepand de azi!

Daca copilul incepe sa invete ca poate refuza, ca oricum ii va veni sub nas felul lui preferat, lucrurile e clar in ce directie se duc. Nu va incerca prea curand si altceva decat ceea ce cunoaste deja.

Servind doar felurile lui preferate - kids food - de fapt se limiteaza experienta cu gusturi si texturi noi. 

Cum sa procedezi?

Eu am incercat in permanenta sa gatesc un singur fel de mancare, dar asigurandu-ma ca exista acolo ceva ce ii place. Daca poti sa pui pe masa chestii care pot fi combinate cu atat mai bine. Poate fi mini tacos, chitelute cu orez, cartofi si carne de pui, clatite la cuptor (Ilinca le mananca de obicei goale) etc.

Pizza poate fi si ea prezenta din cand in cand, mai ales ca lasa libertatea ca fiecare sa manance ce ingrediente vrea.

Citeste si: Regula care iti poate face cina mai placuta

Obiceiul #5: Rugaminti, santaj, nervi si recompense

Cand e vorba de masa, de obicei ar trebui sa ne gandim la intreg setup-ul ca la un camp de lupta. Uneori chiar asa e!

Ideea este sa nu transformam acest loc care ar trebui sa fie relaxant si plin de bucurie intr-un moment in care copilul sa simta presiune, amenintari si negocieri. Exista sanse mari ca toata aceasta presiune sa faca copilul sa fie si mai incapatanat. Am vazut si eu asta si nu o data!

Masa nu mai este in acest moment despre mancare, gusturi si experiente, ci doar o desfasurare de forte si temperamente.

Cum sa procedezi?

Ocupa-te si transforma ora mesei intr-un joc, un moment placut. Scapa de orice ar putea interfera cu atentia copilului (telefonul mobil!) si incearca sa lucrezi intai la tine. Chiar cu pretul de a lasa deoparte numaratul linguritelor sau a faptului ca a mancat doar un singur fel.

Va fi mai bine pentru toata lumea!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >