Ce trebuie sa stii de la inceput: nu e nicio drama daca din toate felurile pregatite copilul mananca doar o bucata de carne sau niste aperitive. Articolul asta ar trebui sa iti explice de ce e ok, dar mai ales de ce e in regula sa nu iei in seama ce spun rudele care vin in vizita.
Inca din copilarie, suntem asaltati de sarbatori cu mese imbelsugate. Asa cum stiti majoritatea, carnea de porc e la putere, sub diverse forme si nu e nicio problema daca copilul nu se indoapa cu sarmale, carnati, slanina, caltabos sau jumari.
Le vedem peste tot, unii spun ca sunt foarte sanatoase. Eu spun ca sunt gustoare, dar la capitolul cat de bine fac unui adult - ca sa nu mai zicem copil, ar trebui sa ne retinem putin.
Nu e scopul acestui articol sa porneasca o polemica pe tema acestor alimente, cu toate ca sunt multi romani care sustin ca e mancare sanatoasa, traditionala si asa au mancat si parintii nostri - prin urmare ofera sunca copiilor de 3 ani ca masa principala.
Nu contesta nimeni ca nu e gustoasa si mai curata decat mezelurile din magazine, dar nu putem trece cu vederea grasimile si socul cu care vin aceste alimente - stilul de viata, varsta, sunt doar unii dintre factorii care au impact asupra ceea ce face mancarea asta in corpul nostru astazi.
Excesele se vad mai tare in jurul sarbatorilor, cand adultii "pica" frecvent datorita abuzului facut in aceasta perioada; acum imaginati-va impactul asupra copiilor, daca corpul unui adult reactioneaza asa.
In regula, acum sa ne intoarcem la masa traditionala.
Daca copilul tau alege doar cateva chestii dupa masa, este o reactie normala si ar trebui sa stii deja ca e ok.
Nu inseamna ca mancarea nu e buna sau ca tu nu esti un parinte bun. Nu trebuie sa manance din salata boeuf cu care vine matusa la pachet si nici din prajiturile cu nuca facute de verisoara de la tara.
Dar, tot la fel nu inseamna ca si cand va fi mai mare copilul tau va manca doar aperitivele. Si eu cand eram copil preferam doar cateva alimente, acum mananc din tot ce este pe masa.
Stiu cum e acest sentiment de sarbatori.
Toata lumea observa pe toata lumea. Rudele isi dau cu parerea si deja lucrurile devin antrenate cand copilul tau nu mananca ce a gatit nu-stiu-cine, privirile rudelor cand copilul face mofturi, completate de copiii varului mai indepartat care mananca orice si isi pun toate felurile in farfurie.
Daca treci sau ai trecut prin momentele astea, uite un sfat de care sa tii cont:
Nu iti lasa copiii sa fie suprinsi.
Daca faci pregatiri acasa, spune-le ce e in meniu, implica-i in bucatarie si vorbeste cu ei despre ce anume vor vedea pe masa. Spune-le ca nu sunt obligati sa manance din toate, dar mancarea va fi pe masa, ca altora le place si ca un simplu "nu, multumesc!" ii poate ajuta sa decida catre alt aliment.
Nu uita sa ii pregatesti si felurile lui preferate, in fond toti trebuie sa avem parte de mici bucurii, nu?
In plus, pregateste-i si pentru asaltul rudelor "atotstiitoare" care au crescut 2-3, 7 copii sanatosi cu mancarea noastra traditionala. Ca in orice alta situatie, cel mai bun atac este apararea: pregateste-ti copilul pentru astfel de discutii si poti chiar sa spui rudelor obisnuite cu comentarii sau glume de genul asta sa limiteze astfel de interventii.
Textele clasice cu "trebuie sa manance tot din farfurie" , "nu te faci mare daca nu mananci", "hai mananca si cozonac, ce bun e..." nu ar trebui sa aiba niciun efect asupra familiei voastre.
In plus nu uita ca TU esti parintele copilului. Spune-le ca pe tine nu te ingrijoreaza, mofturile la masa sunt normale, lucrati la asta mereu si drept dovada copilul sta la masa si stie foarte bine ce sa isi aleaga si sa manance.
In perioada sarbatorilor de iarna un copil are parte de aproximativ 100 de mese - deci e important sa stii cum sa te organizezi. Incercati sa alternati zilele cu si fara carne, schimbati modul in care expuneti mancarea fara sa va fie teama ca nu va fi de ajuns pentru copil.
Nu e nimic rau sa aveti zile in care nu mancati carne - in fond si postul religios are menirea lui. Chiar daca un copil nu poate fi obligat sa tina acest ritm, daca in casa se obisnuieste e bine ca el sa nu fie privat de proteine si mai ales de mancarea lui preferata.
In zilele de sarbatoare, sunt multe alte lucruri pe care trebuie sa le iubim in afara de mancare.
Zilele astea sunt dedicate retetelor speciale din familie sau chiar a mancarurilor pe care le mancam doar in aceasta perioada. Stiu ca multi nu tin de simbolistica asta, dar pentru mine poate pentru ca e vorba de copilaria la bunici, sunt anumite mancaruri pe care le asociez doar cu perioada de iarna.
Si e nevoie sa tinem minte ca in aceasta perioada este vorba de noi. Dupa un an cu de toate meritam sa ne bucuram de timp liber, de timp cu familia.
Evident si de mancare buna, eventual sanatoasa.
Copiii se pot juca cu verisorii lor, poate. Au sansa sa petreaca mai mult timp cu bunicii si sa isi construiasca amintiri pe care le pot spune altor copii.
Se pot bucura de iarna, de zapada si de faptul ca in casa e atmosfera de sarbatoare.
Daca ii urmaresti zilnic sau stai sa le smulgi prajiturile din mana cu siguranta iti va strica ziua si tie si lui. Da-ti si tie o pauza si nu te mai gandi la ce si cum mananca copilul in zilele de sarbatoare.
E momentul sa te bucuri de sarbatorile de iarna!