Copilul tau refuza sa manance la masa de seara si asta iti genereaza un stres in plus? Gasesti in acest articol cateva motive pentru care se intampla asta, dar si o solutie pentru a regla modul in care se desfasoara masa de seara. Sper sa te ajute!
Stiu cum e, am trecut si noi prin faza asta. De fapt, inca lucram la acest aspect.
Situatia s-a imbunatatit mult intre timp, chiar daca masa de seara nu este neaparat una dintre mesele preferate al Ilincai.
Scenariul clasic este acesta: copilul este asezat la masa cu parintii, copilul nu mananca nimic (eventual ciuguleste doar ce ii place) si asta e tot. Apoi la o ora distanta ii este foame. Va regasiti si voi aici?
Haideti sa vedem ce se intampla si ce e de facut.
Motive pentru care copiii refuza masa de seara
"Nu imi este foame!" este o fraza frecventa pentru toddleri si prescolari cand sunt pusi in fata farfuriei cu mancare. Faptul ca el alege sa "sara" peste mese este unul dintre acele comportamente care duc la exasperare nu doar mamele, ci si bunici sau bone.
Pentru ca, mai ales psihologic, este confortabil sa iti vezi copilul ca mananca si ca se bucura de masa. Este cumva un pas evolutiv care a luat nastere acum mii de ani si care asigura supravietuirea celor mai mici, respectiv perpetuarea speciei.
Evident, nu mai traim in pesteri si mancarea este din belsug (cel putin la noi) si stii ca va manca sigur la urmatoarea gustare sau masa. Cu toate astea, esti in continuare ingrijorat ca nu are destui nutrienti si se va trezi noaptea sa manance (citeste si: Cum stii daca copilul tau mananca cat trebuie?).
Iata cateva dintre motivele pentru care copilul nu vrea sa manance:
- Copilul este prea obosit
- nu a dormit destul la pranz sau deloc (sunt si astfel de zile)
- este surescitat de la gradinita, de o vizita sau de o jucarie noua
- a avut o noapte agitata (febra, durere de burta etc), deci nu este odihnit de ajuns
Solutia? Schimba-i ora de masa, chiar si 30 de minute inainte de a-si pierde energia si rabdarea conteaza pentru un copil de 2 ani.
- A luat o gustare prea apropiata de ora mesei
- daca a servit o gustare la o distanta mai mica de 1 ora de ora mesei, copilului nu ii este foame
- la fel si daca a baut lapte sau suc (are stomacul plin si nu ii este foame)
- gustarile sunt importante, mai ales pentru copiii mofturosi (te poti baza pe ele daca ai un copil care "ciuguleste" toata ziua).
Inscrie-te pe lista de asteptare a noului meu curs despre gustarile copiilor.
Solutia? Serveste gustarea cu cel putin 1 ora jumatate inainte de cina, ca sa fie in faza in care sa poata sa astepte, dar sa ii fie foame cand e pus la masa. Daca ai nevoie de exemple de gustari pentru copii poti sa ii servesti legume, hummus sau bucati de fructe.
Nu uita de noul curs de care ti-am spus mai sus, va contine peste 20 de retete de gustari speciale pentru copiii mofturosi! Inscrie-te pe lista aici.
- Gustarile sunt mai atractive, cina e plictisitoare
La masa de seara servesti pui, salata, orez sau clatite, iaurt si biscuiti. Gustarile tale sunt pufuleti, crackersi, fructe in diverse forme si poate prajituri?
Ce crezi ca alege un copil?
Solutia? Incearca sa mai amesteci din cand in cand lucrurile. Da-i ca gustare ceva din mancarea lui obisnuita si la cina ceva din gustari. Nu e nicio problema daca la masa de seara mananca sticksuri cu masline si branza si ii dai ca gustare o supa de legume. (aici gasesti idei de gustari).
Cum am abordat eu problema
Ca parinte, scopul meu este sa inteleg in prima faza ce se intampla cu copilul, ce anume il face sa-si schimbe comportamentul brusc, ce ii marcheaza apetitul si cum isi formeaza pofta pentru alimente.
Ma folosesc de preferintele lui pentru a-i concepe meniul si o poti face si tu folosind metoda de aici.
Parerea mea este ca cei mici au multe preocupari si dureaza pana isi pot forma rabdarea si focusul pentru o masa in familie. Dar, asta nu inseamna ca ei nu trebuie sa stea la masa cu familia.
In fond, cina este foarte importanta pentru ca uneste toata familia si formeaza un obicei sanatos, dar si educativ. Pentru multi este masa in care se aduna toti, iar aceste lucru intareste ideea de familie, unitate, respect.
In plus, ar fi bine sa va concentrati si pe cateva reguli de baza, care sa il formeze si sa-l ajute acasa si in societate.
Copilul ar trebui sa stie cateva reguli pentru masa:
- chiar daca nu vrei sa mananci, stai la masa
- mananci si tu ce mananca toata lumea ( aici te poate ajuta si acest articol)
- nu aruncam cu mancare in ceilalti
- nu hranim animalele cat timp stam la masa
- daca vrei sa faci altceva, ceri voie sa te ridici de la masa
- respecta mancarea si pe cel care a pregatit-o
- multumeste de fiecare data cand termini de mancat si spune-ti parerea daca ti-a placut, dar si daca nu
Chiar daca copilul nu mananca sau mananca foarte putin, poti face urmatorul lucru: ii pastrezi portia lui pentru mai tarziu.
Explica-i ceea ce faci la modul clar: "Se pare ca acum nu iti este foame. O sa iti pastrez mancarea in cazul in care iti este foame mai tarziu."
Apoi, daca ii este foame si cauta prin bucatarie ii poti servi ce i-ai oprit: "Aici este portia ta pe care ti-am oprit-o de la cina!".
Acest lucru nu ar trebui sa fie un act de constrangere si copilul trebuie sa inteleaga si el aceasta abordare. Pur si simplu este vorba de a respecta apetitul lui. Nu ii poate fi mereu foame la ora fixa si nu il constrange nimeni!
Ce faci daca nici asa nu vrea sa manance?
Cu siguranta vor fi momente in care nu va dori sa manance nici a doua oara. Din experienta mea, sunt perioade in care isi decaleaza ora de masa si mananca la o ora, o ora si ceva. Nu e ceva gresit, mai ales ca de cele mai multe ori mananca tot din farfurie.
Poate fi ceva nou si pentru copil de aceea e posibil sa vedeti anumite schimbari de comportamente, plansete si refuzuri. E normal, schimbarile nu plac tuturor cu atat mai mult daca copilul era invatat sa manance la cina altceva sau vreun snack preferat.
Daca insa te mentii pe pozitie, poti forma o rutina cu aceasta strategie. dar si sa va adaptati cu totii la aceste schimbari.
Daca planul are momente de blocaj, copilul incepe sa refuze des cina chiar si in varianta asta, opteaza pentru unul dintre alimentele care ii plac, dar nu preferate.
In fond, ca si in alte planuri legate de educatia copiilor, e nevoie de rabdare si sa intelegi ca nu este totul permanent.
Copiii se adapteaza usor si va veni vremea cand vor manca cina impreuna cu voi. Iar voi o veti lua de la capat cu o alta etapa.
Bucurati-va, timpul oricum trece foarte repede!
[…] copiilor tocmai de asta nu mananca la masa de seara. Ciugulesc non-stop dupa-amiaza, in parc sau la plimbare si la masa de seara sunt deja satui. Daca […]
[…] Ce solutii ai daca copilul tau nu vrea sa manance nimic la masa de seara […]