Citesc zilnic lucruri legate de alimentatia copiilor si despre problemele diverse care apar. Destul de des vad pe grupuri intrebari legate de ritualul de masa, despre meniu si despre ce metode se mai practica pentru a convinge copiii sa manance.
Un aspect important este cel legat de a sta in scaun pe perioada servirii mesei. Ca mame, stim deja ca e un moment complicat. Nu de putin ori mamele alearga cu lingura dupa copil prin casa sau il lasa sa manance cu telefonul in fata. Nu zic ca e neparat rau - sunt multi factori aici - dar in articolul de azi va dau cateva metode care sa va ajute sa prelungiti rabdarea micutului.
Stiu ca poate va pare imposibil, dar nu e vorba doar de un magic trick. Chiar si copiii super-energici si care nu stau locului toata ziua, pot manca linistiti daca sunt supusi unei strategii corecte. Un lucru important este sa incercati permanent sa creati o rutina.
Copiii reactioneaza bine atunci cand sunt supusi unui eveniment previzibil si care creaza anumite asteptari. E mai bine pentru ei sa stie ce urmeaza: masa, somn, joaca.
De ce nu vor copiii sa stea la masa?
Intrebarea asta este cu atat mai ciudata cu cat nu exista un raspuns concret. Studiile au un raspuns, practica altul. Iar daca comparam cu alti copii atunci lucrurile chiar se complica. Pentru ca si eu am prieteni care nu au astfel de probleme cu cei mici.
Deci care e explicatia?
Pentru un copil mofturos, ora mesei reprezinta uneori un moment stresant si pe care vor incerca permanent sa il ocoleasca sau sa il transforme. Am mai spus despre mancatul cu telefonul sau la televizor si aici, mentionand ca uneori este o metoda buna sa-i distragi atentia.
In principiu, este vorba de senzatiile pe care le experimenteaza, dar poate fi si datorita faptului ca inca nu si-a consumat energia.
Copiii au nevoie de cat mai multa miscare.
Daca ii oferi o astfel de activitate inainte de masa poate sa schimbe radical modul in care el va reactiona la ora mesei. Inca de la primele luni eu am iesit afara de 2 ori pe zi, iar programul zilnic include plimbare la ora 11, fix inainte de masa/somn.
Nu m-am putut tine mereu de acest program si asa am observat ca este o mare diferenta in zilele in care o scot afara si alearga/se joaca si zilele in care facem activitati in casa.
In primul rand aerul ii face bine, iar oboseala de afara o face pe Ili mai linistita la masa si mai dornica sa manance. Stie din rutina ca imediat urmeaza somnul de dupa-amiaza.
Da drumul la radio
Copiilor le place muzica si nu e nimic rau in a avea muzica pe fundal. Noi avem un radio in bucatarie pe care il avem deseori pornit. Poti sa il ai setat pe un anumit gen de muzica, pe un post de radio sau poti rula un playlist de pe telefon.
Daca nu aveti obiceiul de a asculta muzica in casa, fa cateva teste inainte. E posibil ca o muzica prea agresiva sau versuri sa ii distraga atentia. Atunci poti incerca ceva gen cafe concert sau muzica clasica.
Muzica are un efect benefic pentru toata lumea. In plus, daca nu te-ai folosit de ea pana acum, poti sa ai o abordare pavloviana: cand pui muzica e ora mesei! Cu siguranta va declansa o reactie copilului si ulterior il va determina sa stea mai mult la masa - gen pana se termina lista/melodia etc.
Dragostea pentru mancare este transmisa de parinti
Succesul unei relatii bune cu mancarea este mai mult despre ce faci tu, decat despre ce face copilul tau.
Aseaza masa cat mai elegant
Nu trebuie sa mai spun ca rutina mesei si ceea ce vede copilul la parinti declanseaza prima reactie de a imita. Cu siguranta ai vazut (sau urmeaza) primele semne de independenta: a intins mana in farfuria unuia dintre voi, a cerut ceva de pe masa sau si-a dorit sa manance cu furculita.
Autonomia care apare la masa poate fi exploatata pentru a-l tine ocupat cat mai mult timp. Daca iti faci o rutina din a aseza masa folosind vase diverse, colorate ii vei distrage atentia si ii vei genera curiozitate.
E important chiar si pentru adulti sa aiba o masa asezata frumos. Nu e un secret faptul ca de aia preferam restaurantele: mancare asezata frumos, ambient si protocol.
Copilul va fi cu siguranta atent la felurile din farfurii, la cum sunt asezate si la faptul ca le pasati de la unul la altul. Aceasta miscare are un efect de bumerang pentru ca formeaza ideea de comunitate, de familie care sta la masa si care imparte - chiar daca vorbim doar de 3 membri.
Va dori sa se implice si acest lucru il va determina sa stea cat mai mult cu voi. Este mai mult decat se pune masa, mancam ce ne place sau nu si apoi ne ridicam.
Tip:
In jurul varstei de 2 ani puteti forma chiar o rutina de a sta la masa cu totii chiar daca unii termina mai devreme. Educatia incepe de timpuriu si pentru copii e in regula sa invete anumite reguli de mici. Fiecare casa cu obiceiul ei, dar e vorba de respect sa astepti sa termine toti masa sau sa ceri voie sa te ridici daca nu vrei sa mai stai la masa.
Lasa telefonul deoparte
Poate ca nu vi se pare important, dar simplul gest de a lasa telefonul la intrare sau in afara bucatariei (in niciun caz pe masa) transmite un mesaj catre copil. Daca copilul e destul de mare si stie de telefon, acum e un bun moment sa ii spuneti ca exista un motiv pentru care telefoanele nu sunt folosite la masa.
Momentul poate fi folosit ca un inceput de discutie cu privire la importanta mesei si pe faptul ca trebuie sa ne concentram pe mancare. Noi am facut asta cand a trebuit sa ne dezvatam sa mai mancam cu desene - fara telefon, iar desene cu program, dar in niciun caz in timpul mesei.
Si cred ca a fost mai usor avand in vedere ca noi nu folosim telefonul la masa.
Daca sunteti in etapa cu mancatul la televizor sau mai folositi practica cand si cand, discutati in aceeasi termeni. O sa vina o zi cand cu rabdare veti scapa de ecran si mancarea se va servi la masa, nu in fata unui ecran.
Nota de final
Pe masura ce treceti prin etapele astea sau va simtiti inspirati sa incercati din metodele astea, veti vedea si beneficiile. Ideea e ca aveti nevoie de consistenta, niciun copil nu va vedea in rutina in ceva ce se intampla o data pe saptamana.
Discutati in familie, faceti un plan si organizati macar o masa pe zi cu toata familia. Sa construiesti o rutina cu un membru nou in familie, sa iei un angajament nou e ca si cum iti propui sa mergi de maine la sala.
E greu pana te duci de 2 -3 ori, dar important e sa incepi.
Ca parinte e cam la fel. E nevoie sa lucrezi in primul rand la tine, e nevoie de rabdare si concentrare si cu siguranta vor aparea si rezultatele.
Daca nu iti iese din prima, nu renunta!
[…] nu va simti placere la ora mesei, va incepe sa refuze inclusiv sa se aseze in scaun si intr-un final chiar sa manance extrem de […]
[…] Citeste si: Ce poti sa faci cand copilul nu vrea sa stea la masa […]
[…] Citeste si: Ce poti sa faci cand copilul nu vrea sa stea la masa […]
[…] Scopul tau principal este sa te asiguri ca ii oferi copilului tau alimentele de care are nevoie, care ii plac si care il tin cat mai mult conectat cu masa. […]