4 iulie, 2023

Ce poti face cand copilul nu mananca carne

TIMP DE CITIT  MINUTE


Carnea este unul dintre alimentele care pune deseori parintii la incercare, in special cand vorbim de copii mofturosi la masa. Multi copii considera carnea a fi greu de mestecat sau neplacuta la gust sau textura si refuza sa o consume. De aici si ingrijorarea parintilor cu privire la aportul de proteina, fier si alte substante nutritive care se gasesc in carne.

Din fericire, exista mereu solutii la indemana ca sa introducem carnea in alimentatia copiilor mai putin mancaciosi. De la schimbarea modului de prepare la modul in care ii prezentam carnea, vom incerca sa va oferim aici cateva solutii pe care speram ca le va adora si copilul tau.

Carnea este o de multe ori o provocare pentru copii!

Parintii de mofturosi inteleg de cele mai multe ori provocarile, dar uneori ramane un mister daca vorbim dincolo de carne uscata, prea condimentata sau atoasa.

In mare, exista cateva motive intemeiate pentru acest comportament:

  • textura neplacuta: Carnea poate avea o textura anume care nu este pe placul copilului. Anumite tipuri de carne pot fi mai tari sau mai moi, ceea ce poate fi neplacut pentru unele papile gustative sensibile.
  • gust diferit: Copiii pot avea preferinte gustative diferite, iar aroma si gustul csrnii pot fi dezagreabile pentru unii. Unele tipuri de carne pot avea un gust mai pronuntat, iar acest lucru poate sa nu fie pe placul copilului.
  • experiente anterioare negative: Daca copilul a avut experiente neplacute legate de carne, cum ar fi mancarea unei bucaÈ›i de carne prea tare sau a antalnit oase, acest lucru poate genera o aversiune fata de carne si poate duce la refuzul de a o consuma.
  • sensibilitati alimentare sau alergii: Unii copii pot avea sensibilitati alimentare sau alergii la carne sau la anumite tipuri de carne. Aceste conditii pot determina refuzul de a manca carne din motive de teama de reactii sau disconfort.

Modul in care ii prezinti mancarea conteaza cel mai mult

Textura, aroma si modul in care poate fi mancata carnea are un rol major in decizia copilului de a manca. 

Ofera-i alternative si vezi cum ii place: fiarta, prajita sau la cuptor sunt unele variante - ideea este sa experimentezi si sa incerci non-stop ca sa intelegi ce e legat de gust sau de forma.

Stim deja ca fiecare om are preferintele lui, dar poti incepe totusi cu cateva recomandari:

1. Ofera-i carne incepand cu o data pe saptamana (ca sa faci asta e bine sa ai un plan de mese)

Alterneaza de la moale la crocant - cu toate ca majoritatea tind spre crocant cum ar fi aripioare, strips, dar sunt si copii care prefera carne moale (vita sau porc la cuptor).

Daca asa e cazul e bine sa iei in calcul sa marinezi carnea de fiecare data si chiar sa folosesti un crockpot.

Chiar daca nu incantat in niciuna de variante e important daca macar gusta o gura sau doua. Da, e putin dar e un inceput si de multe ori dupa 2-3 astfel de interactiuni copilul va fi mai increzator si va manca. Continua sa il expui continuu si lucrurile se vor imbunatati incet-incet.

2. Lucreaza mai mult la gust si prezentare

Carnea e de cele mai multe ori uscata sau cu un gust liniar, asa ca e important sa fii creativ cand vine vorba de gatit: condimente, sosuri si chiar diverse plante aromatice (busuioc, oregano, rozmarin).

Si sarea e ok atat timp cat o folosesti cu moderatie, dar sunt variante multe prin care sa nu folosesti sare si sa iasa totul gustos.

Exista o idee preconceputa ca todlerii si copiii nu sunt prieteni cu condimentele, dar ele sunt de multe ori "portita" de scapare catre noi alimente. Noi am folosit de multe ori aceasta tehnica si asa am reusit chestii ca:

- orez cu lapte si scortisoara (de aici am ajuns la placinta cu mere, doar ca are scortisoara)

- paste cu sos pesto (de aici am ajuns la pizza cu busuioc care nu mai e bleah)

Daca ai pregatit carnea si copilul nu mananca prea mult incearca sa te pui in pielea lui si sa intelegi ce problema poate fi cu gustul si modul in care interactioneaza; sunt sanse mari sa fie pe o panta a experimentarii si sa aiba nevoie de timp.

Chiar si o gura sau doar din ceva este o experienta buna pentru un copil, mai ales cu ceva atat de complex cum este carnea. Ideea principala este sa continui sa il expui la feluri diverse si cu timpul va deveni mai confortabil in prezenta lor.

3. Ofera-i bucati mai mici

Copiii sunt invatati cu bucati mici inca din perioada diversificarii, iar daca cumva musca din bucata de carne prea mult, sunt sanse mari sa nu poate sa mestece si de aici sa perceapa ca fiind dificil. Ofera-i ajutor si sprijina-l in demersul de a intelege ce e cu carnea oferindu-i bucati mai mici la inceput.

Poti sa ii faci strips de pui, frigarui sau snitele, cat mai plate posibil. Evident, nu e o regula pentru ca sunt copii care prefera sa manance din bucati mai mari.

4. Foloseste-te de sosuri

Sosurile pot masca anumite arome ale carnii, asa ca e ok sa-i incurajezi pe copii sa manance ketchup, miere, sirop, smanatana si orice sos (chiar facut in casa) ii incanta si ii ajuta sa manance.

Nu te lasa pacalit de faptul ca la inceput va manca mai mult sos, pentru ca in fond este un pas inainte cand vine vorba de a manca carne. 

Gatiti impreuna si ofera-i alternative

Am mai spus asta in articolele de aici, dar imediat ce ai putin succes poti construi pe el urmatoarele etape.

Tine minte ce prefera sa manance si cum (de aia avem aici fisa de preferinte) si poti incepe sa ii introduci in meniu cat mai des carne asa cum ii place.

Noi am avut succes si am inceput cu:

  • bacon sau bucati de sunca
  • carnati salam (am inceput cu salam de sibiu)
  • snitel de pui
  • aripioare de pui la cuptor, ulterior si carne de porc
  • rasol de vita (fiert bine si pus putin in unt)

Oricum, daca ii servesti copilului o carne de care nu a mancat si ii place (cum am patit noi cu carnea de miel in Grecia) spune-i ca e in regula si ofera-i alternative sa incerce langa salata sau legume - pe principiul asa este servit si mult mai delicios.

Clar, orice copil este unic si are preferintele lui, dar e foarte important sa nu renunti si sa il expui cat mai des la carne si in feluri in care le mancati si voi in familie. Ca sa iti fie de ajutor, citeste si restul resurselor de aici si nu uita sa te abonezi - postam frecvent aici articole si retete.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>