Mofturile la masa ale copiilor nu sunt ceva neobisnuit. Majoritatea copiilor au o astfel de faza si lucrurile sunt mai mult sau mai putin complicate. Dar una din cauzele care determina acest comportament este neofobia adica frica de alimentele noi.
Acest articol vom discuta despre aceasta afectiune, cum se manifesta si cum sa iti ajuti copilul daca trece printr-o astfel de etapa.
Ce este neofobia?
Fobia de alimentele noi inseamna ca un copil este reticent la a atinge sau a manca alimente noi si refuza sa interactioneze cu ele.
In varianta sa usoara se manifesta prin reactii la schimbare de rutina si are in principiu legatura cu gustul. Cei mai multi copii tind sa manance aceleasi lucruri, repetand un meniu cu aceleasi tipuri de alimente, dezvoltand treptat o absenta a dorintei de a incerca alte alimente.
Neofobia alimentara inseamna o reticenta din a incerca alimente noi si de a schimba rutina unui meniu cu care copilul este deja obisnuit. Asa apare acea incapatanare de a incerca "ceva nou" si ulterior presiunea "doar o gura" pe care majoritatea parintilor o integreaza in timpul meselor.
Mai jos cateva dintre cauzele neofobiei:
- lipsa incurajarii si suportului parintelui din timpul mesei
- anxietatea copilului
- un parinte/bunic care preseaza continuu copilul sa manance
- o regim alimentar slab din punct de vedere nutritional
- o lipsa a planificarii meselor si alinierea copilului cu mesele familiei
Daca ai probleme in a te organiza cu mesele copilului te poti inscrie mai jos la o un set de sfaturi despre planificare pe care le vei primi GRATUIT pe email!
Planificarea face minuni cu un copil mofturos !
O serie de sfaturi gratuite ca tu sa te organizezi mai bine cu mesel familiei.
Semne ale neofobiei si ce e de facut
Sunt cateva semne dupa care te poti ghida cand vorbim de neofobie inca de cand copilul este mic.
Aceste semne includ:
- o teama de a atinge feluri noi si chiar aversiune pe o topilogie de culori ( de aceea e ok sa il incurajezi sa se joaca mai mult cu mancarea)
- anxietate sau distragere continua de la masa (tv sau telefon sau orice alte elemente)
- evitarea sau izolarea in anumite momente sociale - zile de nastere, petreceri cu mai multi copii etc.
Articol recomandat: Ai obosit sa tot cauti solutii pentru a face copilul sa manance? Citeste si aici!
Autotestarea neofobiei alimentare de catre parinti si bunici nu este o pierdere de timp, dat fiind faptul ca dezgustul, responsabil pentru neofobia alimentara, desi este una din cele sase emotii de baza (alaturi de bucurie, furie, frica, surpriza si tristete) are o puternica dimensiune culturală (Chelcea, 2020). Copiii invata in cursul socializarii primare ce este si ce nu este dezgustator: ei nu se nasc cu neofobie alimentara.
Cand este neofobia o problema?
Prea putin luata in seama in Romania, neofobia poate deveni o problema cand alaturi de un comportament mofturos, copilul incepe si scade in greutate sau incepi sa iti dai seama ca parinte ca ceva lipseste din alimentatia copilului.
Acest lucru inseamna fie ca ii lipsesc grupe de alimente, fie nu se hraneste indeajuns cu cele necesare varstei. Acest lucru este foarte important de urmarit, iar cea mai buna solutie o reprezinta planificarea meniului. Un program de masa reprezinta cea mai la indemana optiune pe care o ai ca parinte pentru a asigura nutrientii necesari dezvoltarii optime.
In plus, totul ar trebui sa plece din etapa de diversificare cand ar trebui sa notezi ce incepe sa manance si ce preferinte are. Ulterior ele se vor schimba cel mai probabil, dar vei putea avea un istoric si sa analizezi evolutia alimentara.
Ce poate face un jurnal de diversificare pentru tine? Ei bine, fata de cele de mai sus te poate ajuta sa:
- vezi un top al preferintelor copilului
- descoperi ce grupe ii lipsesc din meniu
- ce alimente mananca sau incepe sa le refuze
- ce detalii legate de culoare, forma, aroma iti scapa din vedere
Nota: Stim cat de important este un astfel de Jurnal tocmai de aceea am creat unul pe care sa il ai la indemana. Il gasesti aici si il poti descarca si tu chiar ACUM!
Ce ar trebui sa iti notezi si sa tii minte este ca, neofobia si mofturile copiilor la masa sunt interconectate. Copiii mofturosi la masa sunt cei care mananca doar anumite mancaruri, iar neofobia inseamna o teama de a incerca alimente noi.
Un copil care experimenteaza devreme neofobia se poate transforma rapid intr-un copil mofturos afectandu-i clar alegerile alimentare. Neofobia este o caracteristica a copiilor mofturosi si un factor de stress cand vorbim de mesele copiilor.
Multi copii pot dezvolta o astfel de teama de mancare, dar unii copii mofturosi pot sa aiba si probleme medicale daca sunt sub grafic sau le lipsesc anumite vitamine si minerale.
E nevoie de tratament, ce se poate face pentru a combate neofobia?
Daca apar alte complicatii, cel mai bine este sa faceti investigatii la un doctor si sa vedeti daca e nevoie de psihoterapie sau lucrul cu un nutritionist. In afara de asta, orice parinte poate sa ajute cu aceasta afectiune:
- sa intelegi ce inseamna mofturi si ce este neofobia
- limiteaza comportamentele care accentueaza mofturile la masa
- formarea unui obicei de a manca la masa cu toata familia
- ofera un spatiu de masa de 15-20 de minute fara TV si telefon
- joaca-te si incurajeaza copilul sa atinga alimentele chiar si fara sa manance
- redu la maxim presiunea de la masa si ofera-i variante alternative
In final, gandeste-te ca nu esti singurul parinte in situatia asta, informatiile te ajuta si cere sfaturi atunci cand simti ca ai nevoie. Nu neglija aceste comportamente si aplica cate putin din ceea ce in veti si o sa vezi diferente notabile. Ghidurile noastre si cursurile pe care le pregatim te pot ajuta sa scapi de stress, sa faci copilul sa manance mai bine si chiar sa ai succes mai repede decat te astepti.
Fa primul pas azi, inscrie-te pe site si citeste ce materiale ti am pus la dispozitie!