Vrei sa scapi de frustrarea de la ora mesei? Descopera si aplica si tu metoda prin care transform total masa unui copil mofturos si ii ofer mereu retete noi. Citeste detalii aici!
Va spuneam in alte articole ca am trecut si eu printr-o schimbare radicala de comportament la masa, in jurul varstei de 1 an. Ce s-a intamplat? De ce copilul meu refuza mancarea?
O saptamana, poate si mai mult, am incercat sa reinventez piureurile de bebelusi. Pe langa piureuri incercam tot felul de retete "baby-friendly", dar toate erau un esec.
In timpul asta am citit sute de informatii, mi-am cumparat carti despre nutritie si diversificare si dupa toate astea eram tot mai confuza.
Pana cand, intr-o zi am asezat masa pentru toata familia, cu mai mullte feluri de mancare si am asezat-o pe Ilinca langa noi pe un scaun de bucatarie. Nu mica ne-a fost surpriza cand a inceput sa adune de prin platouri cam ce i se parea ei atragator, mancare fara sos si usor de apucat pentru ea.
Asa am realizat ca ea ne transmitea semnale de independenta, dar noi nu eram atenti la ele. Nu va inchipuiti ca mananca orice. Inca are o problema cu sosurile si cu legumele, dar gasesc constant feluri de a i le introduce in alimentatie. Si intotdeauna am pregatit am un fel de siguranta preferat.
Citeste aici cum introduc eu legumele in alimentatie.
Cand bebelusul tau refuza mancarea stiu cat poate fi foarte stresant. Am plans de multe ori si nu mi-e rusine sa recunosc. Ala a fost momentul cand am iesit din toate grupurile de diversificare de pe facebook.
Pur si simplu nu mai suportam sa vad copii de varsta Ilincai mancand orice.
Mi se parea ca gresesc in tot ce fac si imi scapa ceva. Numai ca nu e asa deloc! Solutia se gaseste tot la tine si de cele mai multe ori motivele pentru care copilul tau refuza mancarea sunt simple, poate banale.
Principalele motive pentru care copilul tau refuza mancarea pot fi:
- constipatia
- mancarea pregatita nu mai e pe gustul lui
- durerile gingivale
- prea multe gustari pe parcursul zilei
- portiile sunt prea mari
1. Copilul este constipat
Cand copilul trece de la o dieta exclusiv lichida la a manca solide, se instaleaza constipatia. Lichidele precum laptele matern sau formulele pentru sugari sunt destul de ușor de digerat și de absorbit in intestine. In momentul cand introducem mancarea solida tractul gastro-intestinal al copilului, trebuie sa munceasca mai mult.
Si in acest moment, corpul se transforma se adapteaza.
Constipatia duce automat la scaderea apetitului. Remediul clasic si la indemana este sucul de prune la primele semne, dar cel mai important este sa vorbesti cu pediatrul tau si sa gasiti impreuna solutia eficienta.
Alta solutie, pe care am practicat-o eu, a fost sa introduc in piureuri o lingurita de ulei de masline. De asemenea pe masura ce copilul creste si introduci fibrele in alimentatie, tranzitul se regleaza, iar copilul tau va incepe sa nu mai refuze mancarea.
Tip:
Incearca sa iti faci o lista cu mancarurile preferate de copil. Ajuta-te de lista asta in meniul saptamanal avand intotdeauna la pranz un fel principal de siguranta pe langa alte cateva alimente noi. Nu e o nenorocire daca nu mananca azi morcovii si mananca doar carnea. Maine incearca din nou si din nou si intr-o zi o sa ai surprize placute, te asigur. Daca ai nevoie de un ghid si o fisa a preferintelor asta iti poate fi de folos.
2. Mancarea pe care o pregatesti, nu mai este pe gustul copilului
In incercarea noastra de a hrani sanatos copilul, intram fara sa vrem intr-un cerc vicios. Se intampla asta, mai ales cand intarziem prea mult cu introducerea mancarii solide pe care o poate gestiona singur si ramanem doar la piureuri.
Un studiu realizat recent a demonstrat ca bebelusii care nu incep sa manance hrana texturata in jurul varstei de 9 luni, se dovedesc mai mofturosi la masa pana la varsta de 7 ani.
O alta explicatie este ca pur si simplu copilul tau s-a plictisit de mancarea pe care o gatesti. O sa va dau exemplul meu. Ilinca a mancat piureuri cam pana la 1 an. Pe langa piureuri ii pregateam si o varietate de finger foods, manca ciorbe foarte bine si lactate zilnic.
Dintr-o data a refuzat absolut orice piure, nici nu s-a mai atins de vreun fel. Pentru ea textura fina si cremoasa, nu mai mergea, trebuia sa reconfigurez tot meniul. Si asta am facut.
Farfuria cu mai multe feluri preparate rapid, poate sa te ajute.
Copilul tau nu arata interes pentru mancare?
Daca inca iti este teama ca nu mananca cat trebuie sau ca nu va depasi niciodata etapa "piure" e timpul sa il ajuti.
Un mic exemplu: pregatesti o cina cu mancare cu specific libanez: humus, tabuleh, falafel, pita, aripioare, etc. Asezi farfuria in centrul mesei in asa fel incat toata lumea sa aiba acces la ea. In momentul acela poti lasa copilul sa exploreze, sa isi ia ce doreste din farfurie. Il poti incuraja sa incerce feluri noi si nu uita sa ii lauzi fiecare tentativa sau reusita.
Va insemna mult pentru el!
Poti avea surpiza unei cine placute, fara stres si rugaminti, iar copilul tau sa nu mai refuze mancarea.
3. Durerile gingivale
Unul dintre motivele pentru care copilul tau refuza mancarea, sau are o perioada mai proasta, pot fi durerile gingivale.
Noi nu am avut prea mari probleme cu febra sau nopti nedormite, dar avea zile mai proaste: isi schimba comportamentul sau refuza anumite mancaruri. In perioada aia prefera iaurtul de cele mai multe ori si asta ii si dadeam. Cred ca ii puneam iaurt in toate mancarurile, numai sa manance ceva.
In perioada eruptiei dentare, unii copii nu se manifesta in niciun fel, altii isi schimba total obiceiurile, iar noi suntem singurii care ii putem ajuta.
Fii atenta la semne, verifica intotdeauna cauzele si daca presupui ca asta e cauza, consulta-te cu pediatrul tau pentru a gasi solutia cea mai buna. Si nu uita ca un iaurt rece te poate ajuta de cele mai multe ori sa treci peste orice masa.
4. Prea multe gustari
Alt motiv pentru care copilul refuza mancarea, ar fi acela ca e satul pentru ca primeste prea multe gustari intre mese.
Citeste si: 4 Pasi care sa te ajute daca copilul nu mananca
Aici cred ca ne incadram si noi. Initial gustarea insemna iaurt sau o budinca cu fructe. In timp insa a descoperit nucile, ii place sa bea lapte din canita si adora feliile de tortilla. Si nu trece o zi fara sa manance toate astea!
Cand mi-am dat sema ca sunt prea multe gustari?
Pai, am urmarit si am notat exact ce manca in fiecare zi, timp de o saptamana. Asta m-a ajutat sa descopar ca in ziua cand avea un mic dejun consistent si eu ii ofeream o gustare la 2 ore, manca foarte putin la pranz. Sau daca gustarea de dupa-amiaza era prea apropiata de ora cinei, sarea peste masa si se culca asa.
Solutia a fost meniul saptamanal scris. (Fisa Preferintelor pe care o gasesti in libraria GRATUITA face fix asta: te ajuta sa te organizezi si iti da o idee despre ce prefera copilul sa manance. Si mai ales de ce.)
Asa m-am putut organiza mai bine si am taiat din gustari. Nu va imaginati ca totul merge perfect. Se intampla uneori sa schimbam cu totul meniul zilei.
De exemplu, incerc o reteta noua de briose si constat ca ii plac, mananca 2 bucati la gustare plus o canita de lapte. In ziua aia imi e clar ca pranzul va fi mai putin consistent, dar nu e nicio drama.
5. Portiile de mancare sunt prea mari
Unii copii refuza mancarea pentru se simt coplesiti de portia prea mare din fata lor.
Exemplul de la noi: orezul este la loc de cinste. Ilinca poate manca orez in fiecare zi, daca ii ofer sub orice forma, pilaf, orez prefiert cu unt, risotto, orez la cuptor, etc. Dar din dorinta mea de a indopa copilul si a profita de faptul ca orezul e preferatul ei, ii puneam cateodata o portie prea mare. Fix in ziua aia manca foarte putin sau parea debusolata de ce e in farfurie. M-am lamurit in final care e problema dupa ce am citit un articol pe tema portiilor pe care le oferim copiilor.
E mult mai benefic sa ii pui o portie mai mica si el sa mai ceara, decat sa risti sa refuze mancarea in ziua aia.
Ce am scris mai sus, sunt doar cateva dintre motivele principale pentru care copilul tau refuza mancarea.
Lista este mult mai lunga si poate fi coplesitoare, datorita diverselor scenarii. Ma gandesc acum, mai ales la familiile cu mai multi copii cum sa faci sa gasesti timpul sa te informezi corect, sa gatesti feluri diferite de mancare si sa inveti sa gatesti si altfel?
E foarte greu, dar nu imposibil. La mine a mers intotdeauna cu lista si organizarea. Daca e haos in jurul meu, am putine lucruri in frigider, ma pierd si nu ma pot aduna sa concep corect un meniu.
Cel mai important e sa ne ascultam copilul si instinctul. El refuza mancarea vehement, dar cauzele pot fi multiple si asta nu inseamna neaparat ca el nu va manca niciodata si va fi un copil mofturos toata viata.
Daca motivele nu sunt probleme grave medicale, pentru ca asta trebui sa descoperi tu initial, consultand pediatrul, atunci solutiile sunt la indemana acasa. Trebuie doar rabdare si perseverenta.
Voi cum va confruntati cu situatiile astea? Aveti scenarii de care nu am scris aici? Daca da, cum le-ati rezolvat?