Una dintre cele mai comune situatii care apare la masa este lupta continua dintre parinte si copil. Copilul simte ca nu poate alege si decide in ceea ce priveste apetitul si pofta sa, iar parintele nu stie ce solutii si metode sa aplice pentru a-l face sa manance.
De la ceea ce este pe masa la cat si cum sa manance sau sa se poarte la masa - acestea sunt printre cerintele universale pe care le regasim in majoritatea familiilor.
De cele mai multe ori, transpunem propriile valori si experiente asupra copiilor, lucru care nu este de cele mai multe ori ceva care sa fie adaptat si potrivit lor.
In timp ce noi ca parinti avem asteptari si nu neaparat preconceptii "rele" in adevaratul sens, acest stil de a interactiona are un rol important in modul in care ii educam cu privire la mancare.
Cand acest teritoriu devine cu adevarat sensibil este atunci cand vrem sa ii modelam ca pe noi si mai ales la masa: sa manance ca noi, cat noi sau in stilul cu care suntem noi obisnuiti.
Avem exemplul clar prin care ne dorim sa manance tot ce le punem pe masa sau anumite alimente care noua ne plac; deci, inca o data, acest lucru nu inseamna ca esti un parinte rau si ca intervii prea tare asupra copilului. Ca parinte, este intiparit in ADN-ul tau sa oferi mancare copilului si sa-l protejezi in toate situatiile.
Iar cand acestea doua devin prioritate, ele se suprapun oricarei idei de independenta a copilului sau de a intelege capacitatea lui de control. Iar cand copilul se simte nesigur si incapabil se va indrepta catre tine ceea ce va derula in continuarea supraprotectia ta parinteasca.
Acest lucru e important ca sa intelegi cum functioneaza relatia ta cu copilul, pentru ca el cand se indreapta inspre tine o face nu doar de siguranta, dar si pentru ca devine comod.
Poate ca pare ca nu e mare lucru, dar atunci cand copilul simte ca nu poate sa aiba ceva de spus mai ales in ceea ce priveste mancarea, apar binecunoscutele conflicte de la masa.
Mancarea este cel mai usor lucru pe care un copil il poate controla - si apare cu precadere mai ales atunci cand in relatia cu parintii nu are multe altele pe care sa le controleze.
Tocmai de aceea luptele par foarte inversunate - copilul invata repede ce si cat poate controla ca proces din cresterea lui.
Daca vreti sa vedeti cum se intampla asta la voi in familie, analizati cat de multa libertate are copilul vostru cand vine vorba de mancare.
Vestea buna e ca sunt multe lucruri pe care le poti face ca sa echilibrezi fortele la ora mesei; primul ar fi sa elimini factorii care pot declansa conflictul chiar daca in cazul copiilor mofturosi pare ca doar asezatul la masa este o drama.
Apoi, sa aplici cateva metode pentru a oferi libertate la masa, dar si pentru a contracara tantrumurile, mofturile si nervii la ora mesei.
Citeste in continuare ca sa descoperi 3 metode care sa te ajute sa faci asta eficient.
Ca sa poti sa iti sustii cu adevarat copilul in educatia lui alimentara trebuie sa intelegi ca tu ca parinte trebuie sa lasi garda jos si sa lasi deoparte asteptarile, sa ii lasi spatiu si sa il incurajezi sa ia decizii. Doar asa va creste adultul care trebuie sa fie, nu care iti doresti tu sa fie.
Iar asta este o pastila grea de inghitit pe toate planurile, nu doar in ceea ce priveste alimentatia. Si pentru mine a fost la fel - si am invatat asta in cel mai dur mod posibil. Abia cand am inceput sa inteleg ce am de facut am pornit acest proiect, iar traseul asta a dus la multe alte informatii, ghiduri si sisteme pe care le impartasesc aici.
Mi-a luat mult timp sa inteleg ca un copil mofturos nu va manca tot ce vreau eu, nu va incerca legumele oricat de gustoase ii spun ca sunt si pot supravietui mult timp cu orez, paste si cartofi.
Aici a fost acel click care m-a facut sa ma gandesc cum pot face cu meniul in asa fel incat sa ma folosesc de ceea ce mananca, sa am o structura si sa ii ofer expunere in prima faza. Expunere care avea sa-mi aduca apoi primele rezultate: condus de curiozitate, copilul a inceput sa guste, sa incerce si sa manance datorita sistemului pe care l-am urmat si pe care vi-l ofer si voua aici.
Un plan de masa fara mofturi nu este doar un mod de a gati.
Este un mod de a imparti mesele in asa fel incat sa tii cont de TOATA familia. Copilul mofturos nu trebuie sa manance separat si nici sa i se gateasca separat. Daca inca faci asta, solutia de mai jos iti va elibera timp si te va ajuta sa intelegi ce ai de facut cu meniurile din casa ta.
Da click pe banner si citeste toate detaliile acestui curs care a ajuns deja la peste 250 de familii.
Cum poti castiga lupta cu mofturile la masa
Daca copiii simt ca nu au optiunea de a alege ceea ce mananca este de cele mai multe ori declansatorul principal al tantrumurilor de la ora mesei.
Deci, ce poti face pentru a oferi mai multa libertate copilului?
Contrar cu ceea ce se spune prin mediile de parenting, sa ii permiti copilului sa aleaga nu inseamna ca nu ai in spate o structura si ca pur si simplu ei mananca ce vor, cand vor.
Acest lucru oricum este contraproductiv si nu ajuta parintii nici sa consolideze relatia la masa si nici sa ofere o educatie alimentara bazata pe dezvoltarea instinctelor de baza ale copiilor.
Ca parinte trebuie sa nu uiti ca esti mereu in pozitia de conducere.
Asta inseamna ca in orice context copiii au nevoie de parinti in alimentatie: sa le ofere un program de masa, sa le ofere oportunitati constante de a incerca lucruri noi si sa preia rolul de lider cand vine vorba de frecventa meselor, ce si cum se consuma diverse gustari si dulciuri.
Aceste responsabilitati nu ar trebui sa fie in sarcina copilului si nici sa li se permita prea multa libertate in ceea ce inseamna gustari, ora de masa sau dulciuri. Si nu doar pentru ca neaparat le face rau o astfel de dezordine, ci pentru ca pur si simplu ei nu sunt inca capabili sa se organizeze.
Este o chestie ce tine de dezvoltare si parintii ar trebui sa tina cont de acest lucru: nu ne putem astepta ca cei mici sa stie mereu ce vor sa manance, dar sa tina si un program.
Pentru ca fara o minima rutina, masa ar fi inca un generator de haos in activitatile lor.
Dar, cand facem noi adultii programul si le oferim in cadrul lui varietate si optiuni de a alege le permitem sa invete independenta si autonomia.
Pentru ca, asa cum am tot spus, educatia alimentara a copiilor face parte din educatie.
1. Ofera varietate
De cele mai multe ori luptele la masa apar cand copilul este pus in fata ofertei si simte ca nu are de ales.
Cand el nu se simte integrat in alegerea mancarii se declanseaza usor un mecanism de reactie din partea lui. Asta nu inseamna ca meniurile familiei trebuie sa fie facute de copil ca sa evitam astfel de reactii.
Chiar daca copilul nu poate sa isi aleaga (inca) ce sa manance, suportul oferit de parinte este cel care il va ajuta sa faca asta in viitor. Sunt mai multe nuante aici si se intalnesc de obicei doua scenarii:
- primul in care in meniul familiei contine alimente pe care parintele VREA ca sa le manance copilul lui si
- doi, oferta de la masa contine alimente pe care parintele CREDE ca le va manca copilul o data asezat.
Doar ca fiecare dintre aceste scenarii sunt generatoare de stres si nervi pentru parinti si copii si transforma masa intr-un teren unde nimeni nu se simte confortabil.
Deci, ce facem in situatia asta?
In primul rand trebuie sa tii cont de preferintele lui - evident, fara sa cedezi in fata tuturor cerintelor lui - asta pentru ca ei ar putea manca paste si ciocolata la orice masa. In schimb, ce poti face este sa decizi intregul meniu si sa lasi copilul sa ALEAGA de acolo ce anume vrea sa manance.
Acesta metoda merge de minune cand ai o masa completa si pui acolo aperitive sau garnituri. Daca nu vrea sa manance carne, poate manca doar orezul. Dar, o data ce ai pus pe masa orez cu carne evita sa le pui pe ambele in farfurie si sa il fortezi sa manance.
In felul asta, copilul va simti ca are si el un cuvant de zis, ca este luat in seama si ca ceea ce doresc ei este important in familie. Evident, trebuie sa adaptezi aceste optiuni in functie de necesitati si de varsta.
Acest lucru nu doar ca incurajeaza copilul sa invete despre decizii, dar ajuta sa isi construiasca stima de sine, respectul si sa mute centrul de greutate pe a lua decizii si nu pe a incerca sa se impuna si sa reactioneze prin tantrumuri si mofturi.
2. tehnica farfuriei goale
De multe ori, copiii primesc propria portie in farfuria lor. La unii functioneaza si nu au mare lucru de comentat. Pentru altii, o data ce primesc mancarea acolo (care de multe ori ca volum reprezinta doar cat crede adultul ca va manca) poate sa fie doar un impuls de a se simti coplesit.
In felul asta, masa se incheie inainte de a incepe.
O tehnica pe care o folosim si de care mentionam si in cursurile noastre este cea a farfuriei goale.
In felul asta, copilul decide ce sa isi puna de mancare din oferta care este pe masa. Sunt 2 aspecte aici care au importanta pe termen lung:
- vezi ce anume isi pune in farfurie si cum interactioneaza cu mancarea
- copilul invata autocontrolul pentru ca isi va pune in farfurie cat crede sau simte ca mananca; probabil ca la inceput va exagera, dar cu timpul metoda asta il va ajuta sa gaseasca un echilibru.
Pentru ca aceste lucruri va trebui sa le invete singuri si nu de catre noi. Abordarea aceasta este buna incepand de pe la 3 ani si o puteti aplica cu usurinta si in concediu. Este unul dintre motivele pentru care noi alegem de multe ori resorturile all-inclusive si in felul asta copilul are sansa sa aleaga ce sa manance.
Daca vi se pare prea complicat pentru copil sa faca asta, acordati asistenta si ajutati-l sa manance ce vrea:
"Azi e zi de paste. Ce fel de paste vrei sa mananci?"
"Vrei sa iti pun eu in farfurie?"
In felul asta, ii respecti decizia si il ajuti sa fie autonom cu privire la cat va manca. Pentru cei mai mofturosi copii, faptul ca ii pui tu pastele in farfurie dinainte are sanse mari sa declanseze un conflict.
Asa ca, spune-i despre paste, dar lasa-l sa decida ce fel si cat anume. E un pas care va ajuta pe toata lumea in viitor.
3. ORGANIZAREA MESELOR SI A ACTIVITATILOR
Pentru multi copii, trecerea de la o actiune la alta sau un program care nu ii ofera o consecventa poate sa fie interpretat prea abupt pentru ei. De cele mai multe ori, copiii sunt luati de la activitati printr-un simplu indemn:
"Hai, lasa joaca si treci la masa!"
Pentru a fi mai simplu si pentru ei, incercati sa faceti totul la modul la care sa il inteleaga si ei. e simplu pentru adulti sa puna masa, sa stie ca a hranit copilul si toti isi vad de treaba.
Doar ca lucrurile nu merg mereu atat de simplu.
Copiii au nevoie de timp si de un program pentru a trece de la o activitate la alta, mai ales cand vorbim si de un program de masa.
Poti face in felul urmator:
- anunta din timp cand e ora de masa si pregateste-l din timp, chiar anuntand ce se serveste
- pentru copiii mai mari poti chiar sa faci tranzitia implicandu-i in pregatirea mesei - poti pune muzica, ii implici la asezatul farfuriilor sau servetelelor si in felul asta poti continua cumva joaca lor.
- foloseste un limbaj adecvat si nu face o trecere prea brusca daca copilul stii ca se simte bulversat cand faci tranzitia rapida de la joc la masa sau de la orice activitate pe care o are
- incearca sa tii departe televizorul si telefonul bazandu-te pe faptul ca asta aduce liniste; e doar un miraj si o distragere a atentiei si in niciun caz nu este o solutie care sa il invete cu programul.
In final, pentru a oferi libertate si pentru a implementa aceste seturi de regulil e important ca si tu ca adult sa iti ajustezi asteptarile.
Fara sa vrem avem propriile limite de adulti si aducem in prim plan inconstient anumite dorinte pentru copiii nostri. Doar ca lucrurile astea pot face lucrurile si mai dificile pentru copii.
Poate ca iti doresti ca el sa manance mai multe sau mai variat, sau sa serveasca anumite alimente pe care le pui pe masa. E normal sa ai asteptari si nu inseamna ca esti un parinte nepregatit sau doar ca ai asteptari prea mari!
Este uman si natural sa fie asa, esti adult si valorile si reperele tale sunt cele ale unui parinte care se concentreaza pe copil. Dar, cu ceva informatii in plus si cu o atitudine pozitiva poti fi mai constient de aceste asteptari si sa reglezi intregul proces al mesei pentru a oferi ceva mai multa libertate copilului.
Copiii au din nastere un sistem de autoreglare chiar daca pare de multe ori ca este impotriva a ceea ce ne dorim noi. Dar, pentru ca acest sistem sa functioneze optim e nevoie ca ei sa aiba un mediu adecvat, fara presiuni tocmai ca sa le suporte dezvoltarea.
Daca ai sau ai avut provocari un programul sau cu adaptarea la masa mi-ar placea sa-mi lasi aici parerea ta. Sau daca ai incercat una dintre tehnicile de aici si ai avut rezultate.
Nu uita ca oricand ai nevoie de mai multe informatii iti poti face un cont gratuit si sa ai acces la ghidurile si cursurile noastre. Te poti inscrie si tu aici.