1 noiembrie, 2023

Cat de mult conteaza jocurile de rol pentru copiii mofturosi la masa

TIMP DE CITIT  MINUTE


Daca ati crescut aproximativ in aceeasi generatie cu mine probabil ca va sunt destul de cunoscute sintagmele "Nu te mai juca cu mancarea!" sau "Lasa joaca si mananca o data!". Cu siguranta mie imi rasuna si acum in cap asta. Cu toate ca in trecut a te juca cu mancarea era vazut ca ceva gresit, in acest moment de fapt joaca este asociata cu multe beneficii pentru copii, mai ales pentru cei care au diverse probleme in ceea ce priveste mancarea sau felurile noi.

In articolul de azi descoperim impreuna care sunt de fapt beneficiile si cum ai putea tu ca parinte sa aduci un plus de interactiune in privinta orei de masa.

Majoritatea copiilor au unele aversiuni fata de mancare. Pare mai tot timpul ca opun rezistenta felurilor noi, nu vor nici macar sa guste si unii chiar isi forteaza reflexul de gag in timp ce imping farfuria din fata.

Ei bine, ce ar trebui sa stiti este ca multe dintre aceste comportamente se intampla independent de ei. Multi dintre copiii mofturosi au ceea ce se numeste neofobie, adica un fel de teama de a incerca lucruri noi si este o chestie care apare in diferite etape din dezvoltarea lui. Luat pur stiintific acest lucru este de fapt un instinct evolutionar, nimic nu ii putea proteja de exemplu de ciupercile otravitoare decat ei insisi - de aici reticenta la anumite culori, mirosuri etc.

Partea interesanta a evolutiei este ca chiar daca copiii se nasc cu aceasta precautie, ei se nasc si cu o doza mare de curiozitate. Si exact pe asta vrem noi sa o deslusim si sa o exploram astazi.

Daca ii lasam sa exploreze mancarea nu doar ca ii ajutam sa scada nivelul neofobiei, dar ii ajutam sa descopere beneficiile alimentelor, ce proprietati au si in felul asta sa isi depaseasca starea care ii tine pe loc.

Toti copiii sunt nascuti sa asimilieze informatie rapid. Ei cresc cu ajutorul mediului inconjurator si tot ceea ce vad, ating, miros le adauga informatii in dezvoltarea lor. Deci, e firesc ca ei sa analizeze constant ceea ce se intampla in jurul lor.

In loc sa luam alimentele care nu le plac, am putea sa ii ajutam sa le exploreze, facand un pic mai mult loc pentru ei in programul nostru si transformand masa in ceva mai interesant si cu beneficii pentru ei - si chiar pentru noi, in fond, la masa de seara dupa o zi in care am fost toti plecati, oare nu e mai bine sa ne conectam cu totii prin joaca?

Poate ca pentru unii dintre voi suna...un pic a dezastru in bucatarie. Incercati sa vedeti dincolo de asta, in fond ce poate sa se murdareasca? 

Masa?

Pe jos?

Asa si?

Ar trebui sa va dati seama ca nu neaparat joaca e obiectivul final, ci mancatul. Pot sa va asigur ca am incercat acest truc si de fiecare data la noi a functionat. Indiferent daca am gatit impreuna, am explorat sau ne-am jucat cu mancarea, de fiecare data ceva din toate astea au adus in meniul copilului un aliment nou, o combinatie noua sau ceva cu care s-a jucat si apoi a ajuns in farfurie!

E cazul sa descoperi ca si tu poti face asta mai ales cand implici mai mult rolul familiei in educatia copilului. Asta e si unul dintre motivele pentru care spun ca planificarea meselor are un rol important in familia unde exista un copil mofturos

Are beneficii pentru organizare, dar si pentru interactiune si mai ales implicare - de la pregatirea meselor la curatenie. Si astea tot noi trebuie sa ii invatam!

Daca ai nevoie de ajutor cu privire la planificare, ai ajuns in locul potrivit. Gasesti aici cel mai bun sistem pe care l-am aplicat in organizarea meselor si pe care il poti avea si tu de azi.

Jocul interactiv este important pentru cei mici deoarece acesta este cea mai buna varianta de a invata - invatarea prin joaca. La baza aceasta este o forma naturala de a creste si e considerata o etapa importanta in dezvoltarea lor.

Lasand copilul sa exploreze mediul si ceea ce tine de el, va fi mai usor sa invete ceva nou si sa descopere ei prin perechea incerc-gresesc ce anume le ofera protectie, dar mai ales cum pot castiga incredere in ei pe termen lung.

In primii ani, simturile primare sunt cele care ii ajuta sa adune informatii. Invatand lucruri despre mancare prin joaca nu este nici pe departe o exceptie. Puteti folosi acest sfat si sa transformati micul mofturos la masa intr-un om de stiinta sau un explorator. Asemenea lor, le va placea sa descopere proprietati, sa testeze si sa investigheze singuri tocmai pentru a-si forma ei o parerea si a nu imprumuta din exemple.

Ca parinti, putem sa ne sprijinim copiii sa se joace mai mult cu mancarea si sa le incurajam curiozitatea nativa si dorinta de joaca. Si prin asta nu inseamna sa ii lasam sa arunce cu mancare prin bucatarie, ci sa ii incurajam sa guste, sa miroasa, sa atinga si sa inteleaga texturile si combinatiile.

In fond, toate aceste eforturi ar trebui sa duca catre un comportament mai prietenos cu mancarea si catre o intelegere mai buna a ceea ce are in farfurie.

Ca parinti, nu ar trebui sa ne dam la o parte din a le pune intrebari si din a porni experimente:

" Ce se intampla daca apas pe o rosie?"

" Ce forma poti face dintr-un castravete?"

Toate aceste demersuri pot fi foarte utile si totul pleaca de la voi. Nu va dati la o parte din a initia jocuri la masa, nu veti regreta nici conexiunea si nici rezultatele.

Idei de jocuri la masa

1. Sorteaza alimentele pe culori

Cred ca este cea mai buna tehnica cu care poti incepe, mai ales ca majoritatea copiilor iubesc culorile si sa le manipuleze inca din primele luni. Asa ca, de ce sa nu ii lasi sa faca asta si la masa?

Puteti sa ii puneti sa aseze alimentele pe culori, sa aleaga o culoare preferata sau sa iti spuna ce culoare nu ii place. Veti descoperi foarte multe lucruri utile si in viitor.

2. Construieste liber

Provoaca-i imaginatia si lasa copilul sa construiasca dandu-i cateva indicii. Este jocul perfect daca vrei sa il faci sa manance mai multe legume. Taie in felii morcov, castravete sau ridichi si lasa-l sa le aseze unele peste altele. Orice reusita merita clar un premiu!

3. Micul bucatar

Este o idee buna sa servesti cartofi sau dovleac, orice poate fi facut chiftele si lasat copilul sa se joace de-a bucatarul. Aceste alimente sunt usor de transformat in turte, clatite sau orice altceva poate ajunge la cuptor si savurat cald! Mai mult, poti incuraja sa amestece si alte ingrediente sau sa foloseasca diverse ustensile.

Nu uita ca implicarea ta este esentiala sa il sprijini, sa il ajuti si sa-i oferi idei, directii si explicatii.

4. Parintele amuzant

Distreaza-te si foloseste mancarea pentru un joc de roluri impreuna cu cel mic. Poti sa te transformi in peste cu buze din felii de castravete sau chips de cartofi, dar poti sa fii si un monstru cu dinti imensi din morcov. Orice poate fi intrebuintat, noi am descoperit chiar cum e sa ai o peruca din paste! 🙂

Iti garantez ca toate acestea iti fac bine si tie la psihic si ca orice initiativa va fi plina de amuzament. Noi am dus acest joc chiar si in mima, un moment de ghicit al animalului de la masa.

Sugestia mea de final este sa ii lasi pe ei sa inceapa orice joc. Poti face aceste lucruri cand gatiti impreuna, cand mergeti la cumparaturi si in orice alt moment in care puteti profita. 

Atat de simplu, usor si amuzant!

Orice moment il poti transforma in joaca si poti sa pui intrebari fara sa iti fie frica sa devii creativ si implicat.

"Poti sa aduci tu cateva legume verzi de la raft?"

"Ce fructe galbene luam astazi? Tie care iti place cel mai mult?

Daca am vrut sa iti transmit ceva prin articolul de azi este ca nu trebuie sa subestimezi niciodata creativitatea si curiozitatea copilului si sa profiti la maxim de ele. Ca parinte, poti face mult mai multe pentru copilul tau mofturos si orice joaca poate fi un element care sa schimbe totul.

Un joc facut cu dragoste de parinte este cea mai buna terapie si este un element de care toti ar trebui sa stim. Daca iei totul pas cu pas, savurezi momentul si introduci atent date despre mancare in joaca voastra, cu timpul mofturile se vor diminua.

Mai repede decat crezi vei descoperi conexiuni noi cu copilul tau, iar el se va indragosti mai repede de mancare. Sa nu iti fie niciodata frica sau rusine sa te "prostesti" impreuna cu copilul tau!

Si acum, la joaca! Ce aveti azi in meniu?


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>