Momentul in care ai terminat de gatit, ai asezat masa si copilul nici nu se uita la farfurie se simte ca atunci cand esti pe marginea prapastiei.
Ai incercat toate trucurile, "avionul" nu mai functioneaza si chiar ai trecut prin etape deja clasice: mituire, incurajare si chiar amenintari - fara desert, mobil sau orice alta activitate care ii face placere.
Ai incercat toate variantele.
Atunci cand copilul face insa un pas in fata si gusta sau mananca dintr-un aliment nou, simti nevoia sa te bucuri si sa il incurajezi. E normal sa simti asta si sa te bucuri cu toata fiinta cand ai un astfel de progres.
Ca mama de copil mofturos te inteleg perfect.
Este mare lucru sa vezi un progres cand e vorba de alimentatia copilului si eforturile tale sunt rasplatite. Dar, chiar si aici exista un "dar": bucurandu-te prea tare de un progres sau folosindu-l ca pretext, poate fi o forma de presiune asupra copilului.
Si stim deja, ca orice presiune pe care copilul o simte ii poate afecta modul in care interactioneaza cu mancarea.

Niciun copil nu va manca sub presiune
Hai sa dezvoltam mai mult pe ideea asta.
In general, copiii asociaza masa cu un concurs. Se intampla atat de multe la ora mesei incat majoritatea copiilor deprind ideea ca trebuie sa manance tot, fie ca sunt presati, fie ca sa multumeasca parintele.
In felul asta, ora mesei vine incarcata cu prea multa presiune. Iar aceasta presiune genereaza un val de alti factori stresanti - toti lucreaza impotriva ta de a crea copilului o relatie buna cu mancarea.
Vrei sa stii ce anume sa vorbesti cu copilul tau la ora mesei pentru a-l stresa cat mai putin? Citeste ghidul gratuit "Fraze care pot face mai placuta ora mesei".
Cand pui presiune pe relatia mancare/copil - fie ca sa manance un fel anume, fie o anumita cantitate - cu siguranta vei declansa acei senzori stresori de care stim cu totii. Am citit un articol undeva ca, daca un copil simte presiune pentru a manca o anumita leguma, poate dezvolta retentie inclusiv asupra persoanei care il supune acestui tratament.
Ideea e ca, atunci cand esti parinte, bunic sau babysitter nu ai nicidecum intentia de a stresa copilul. Nimeni nu vrea sa faca asta.
Din contra, vrei sa il incurajezi si sa contribui cat mai mult la a-i forma un obicei alimentar sanatos. Si aici apare ceea ce se cheama "presiune pozitiva", adica exact forma pe care o practicam cu totii, uneori fara sa ne dam seama.
Incurajarea poate fi tot o forma de presiune
Nu de putine ori te poti trezi - mai ales ca mama tanara - ca pui presiune pozitiva pe copil printr-o forma pe care nici tu nu o sesizezi.
Uite unele dintre cele mai cunoscute si pe care le-am abordat si eu:
- presiunea prin care incerci (cu santaj sau nu) sa il faci sa manance un aliment nou
- folosesti des tehnica "hai mai ia o gura din asta!"
- aplici tehnici de genul "hai ca poti sa mananci tot" ,"cine e mare si papa tot?", "daca vrei sa te faci mare, trebuie sa termini din farfurie!"
- santaj de genul "hai termina tot ca sa iesim dupa aia in parc!"
Dragostea pentru mancare este transmisa de parinti
Succesul unei relatii bune cu mancarea este mai mult despre ce faci tu, decat despre ce face copilul tau.
As vrea sa fac o precizare ca sa nu se inteleaga gresit. In orice alt aspect al relatiei parinte-copil, incurajarea este recomandata si chiar functioneaza!
Si e un lucru care sustine o dezvoltare armonioasa a copilului. E benefic si chiar recomand sa iti incurajez copilul in orice moment si la orice realizare.
Cand vine vorba de mancare, linia de delimitare este extrem de fina. Spre deosebire de alte reactii si comportamente, a manca nu este un obicei sau ceva moral. Poti sa ai un copil incantat de mancarea de pe masa sau unul care mananca mai precaut. Nici unul nu este mai presus decat celalalt.
Tocmai de aceea cand laudam anumite comportamente legate de mancare transmitem indirect mesajul ca a manca ceva, cumva este mai bine decat a manca altceva sau altfel.
In etapa aceasta este foarte usor pentru un copil sa asocieze mancarea cu un cadou, cu recunostinta si bucurie din partea parintilor si ar putea foarte usor sa invete sa manance doar pentru aceste beneficii.
Aceasta abordare ataseaza o valoare morala mancarii si transmite copilului semnale ca anumite feluri de a manca sunt bune si altele nu.
Ca exemplu in acest sens, copiii tind sa interpreteze cand li se spune "Cine e fetita cuminte si papa tot?" sau "Esti un copil minunat pentru ca ai mancat tot din farfurie!" ca avand sensul ca ei sunt buni pentru ca mananca.
Acest aspect denatureaza anumite stari si pot forma copii care ignora semnalele corpului in favoarea stimulilor si recompenselor externe. Copilul mananca tot pentru ca ii este foame si nu pentru ca il lauda cineva ca face asta!
Cum poti sa incurajezi un copil mofturos fara a pune presiune pe el?
Uite 3 idei pe care le vei mai regasi pe acest blog si care iti pot face mai placuta ora mesei.
1. CREAZA UN MEDIU PROPICE MANCATULUI
Atmosfera de la ora mesei este foarte importanta si daca copilul simte ca totul este prea strict - inclusiv cate linguri trebuie sa manance - poate foarte usor sa dezvolte retentie fata de mancare.
Evident nu ne dorim asta!
In loc sa te preocupi de cat anume mananca din ceea ce ii servesti, incearca sa lucrezi la a comunica cu copilul si a intari conexiunea cu el. E momentul sa ii faci diverse jocuri, sa il faci sa rada si sa se amuze chiar si de faptul ca deseneaza cu iaurt.
Citeste si: Explorarea mancarii: jocul care sa te ajute cu un copil mofturos
Tot acest scenariu ii proiecteaza o atmosfera placuta despre masa, ceea ce va deveni o fundatie solida pentru relatia lui viitoare cu mancarea.
Cel mai important aspect pe care trebuie sa il retii este ca trebuie sa iti faci treaba ta si sa oferi incredere copilului indiferent de cat mananca.
2. NU UITA CARE ESTE DATORIA TA
Scopul tau principal este sa te asiguri ca ii oferi copilului tau alimentele de care are nevoie, care ii plac si care il tin cat mai mult conectat cu masa.
Copilul este cel care decide cat si ce anume mananca din ceea ce ii pregatesti.
La final de zi, trebuie sa stii ca in jobul tau se afla inclusiv increderea pe care o oferi copilului si apetitului sau, stiind ca asta il face stapan pe a-si controla satietatea si de a manca asa cum simte si are nevoie.
Daca ai un copil mofturos, care refuza frecvent alimente, controland presiunea pe care o pui pe el il poate determina sa se simta mai liber si mai in largul lui in fata alimentelor.
Noi, ca mame, parinti, bunici sau ingrijitori, suntem raspunzatori de ceea ce oferim pe masa copilului nostru, iar ei decid ce anume si cat din ce le este oferit sa manance.
3. NU RENUNTA LA O EDUCATIE SANATOASA
Sa hranesti un copil si sa il educi cu privire la mancare este un proces de durata, un maraton si nu un sprint.
Evident, aceasta calatorie poate fi marcata si de experiente mai putin placute sau de esecuri care-ti pun rabdarea la incercare si care te fac sa te intrebi daca faci ceea ce trebuie.
Nu uita - faci tot ce poti mai bine cu informatiile pe care le ai. Nimeni nu este perfect si a fi parinte nu este despre a face totul ca la carte.
Pentru copilul tau tu esti cel mai bun parinte si asta este tot ce conteaza!
Modul de a hrani un copil este o extensie a meseriei de parinte si toate imbunatatirile pe care le aduci meselor va aduce un plus in noua familie: mesele vor deveni un ritual si va inchega viitorul noii familii.
Daca ai un copil mofturos si te chinui cu el, acest blog este dovada ca nu esti singura. Citeste sfaturile de aici si incearca sa pui cat mai putina presiune cu privire la mancare.
Povestea nu este despre cate legume a mancat sau ca nu vrea sa manance iaurt.
Este vorba despre conexiunea pe care o construiesti cu copilul tau si ce moment este mai bun decat ora mesei? Mesele in familie ar trebui sa fie un motiv de bucurie si nu un generator de stres, tocmai de aceea este bine sa privesti intreaga poveste in ansamblu.
Asa cum tot spun, daca va ingrijoreaza un anumit comportament legat de sanatatea sau obiceiul alimentar al copilului, vorbiti cu pediatrul si el poate face o analiza in detaliu in ceea ce priveste aportul de vitamine sau eventuale carente.
Pentru mai multe sfaturi legate de alimentatia copiilor, nu uita ca gasesti mereu aici sfaturi si ghiduri care sa te ajute - trebuie doar sa iti faci cont aici.
Acum, legat de incurajarea copiilor, mi-ar placea sa aud de la voi cum anume faceti pentru a crea un mediu pozitiv. Exista aspecte unde va blocati si aveti nevoie de ajutor?
Lasa-mi un comentariu mai jos si mi-ar placea sa iti raspund si sa iti impartasesc din experienta mea.
[…] Cuvantul care trebuie sa iti fie etalon inainte de a va aseza la masa este presiune. Stim deja ca niciun copil nu va manca sub presiune. […]
[…] despre preferintele copiilor, limitand cumva neintentionat, progresul lor in ceea ce priveste acceptarea de alimente noi. Este foarte usor sa uitam ca orice comportament al nostru influenteaza matricea alimentara a […]
[…] clasic este acesta: copilul este asezat la masa cu parintii, copilul nu mananca nimic (eventual ciuguleste doar ce ii place) si asta e tot. Apoi la o ora distanta ii este foame. Va […]