Este posibil sa avem variante sanatoase de gustari pe care copilul sa le si indrageasca? Da, exista! Si unele sunt foarte hranitoare si mai mereu la indemana. Curios despre cum sa abordezi problema gustarilor pentru copii? Urmeaza sa lansam un curs nou si te poti inscrie aici pe lista ca sa afli primul cand se va lansa.
Inainte de a intra in miezul problemei, o sa vreau sa spun cateva cuvinte despre mancare si despre modul in care ar trebui sa privesti gustarile copilului tau. Cu toate ca poate parea surprinzator pentru unii, abordarea noastra este simpla: nu catalogam mancarea ca fiind rea sau buna. I-am spus inca de la inceput ca poate incerca/manca orice atata timp cat are limita si nu exagereaza. Si e valabil nu doar pentru gustari, dar si pentru dulciuri, sucuri, fructe si alte feluri preferate.
Exista 2 motive pentru care avem aceasta abordare. Primul, fiecare dintre noi avem o anumita relatie cu mancarea si copiii nostri nu sunt cu nimic diferiti. Da, imprumuta de la noi experienta cu mancarea, dar rolul educatiei alimentare este sa isi descopere propriul stil si propriile placeri, nu sa le copieze pe ale parintilor.
Avem mancaruri preferate. Un anumit ceas biologic si noi ca parinti putem sa ajutam copilul sa si-l descopere si sa il formeze conform cu propriile nevoi. Avem cu totii un anumit buget si mancaruri pe care ni le permitem sau nu.
Doi, daca ai un copil mofturos care mananca doar cartofi prajiti sau cereale cu lapte, nu sunt in niciun caz de acord sa i le iei si sa-l fortezi sa manance si altceva. Procedura poate face mai mult rau, ideal este sa ii introduci si alte alimente, iar gustarile pot face acest lucru.
Fiind preferate de toti copiii pot fi o redutabila arma de a extinde meniul si celor mai mofurosi dintre ei. Haideti sa vedem ce alternative avem
Snack Attack: Inscrie-te pe lista de asteptare a noului curs despre gustarile copiilor.
De ce trebuie sa folosesti si variante sanatoase de gustari
Una dintre ingrijorarile de baza cand vorbim de mesele copiilor (nu doar a celor mofturosi) o reprezinta cantitatea de nutrienti din meniul copilului. Majoritatea parintilor se intreaba daca copilul mananca suficient si cum anume sa le ofere un boost de vitamine.
Stim ca nu e asa de simplu sa ii dai mai mult morcov sau sa il faci sa termine tot broccoli din farfurie. Am incercat cu totii de zeci de ori si stim ce presupune asta. Chiar daca avem cateva trucuri sa ii facem sa manance mai multe legume, una dintre cele mai eficiente metode este sa te folosesti de gustarile copilului.
Gustarile sunt cea mai la indemana varianta cand vine vorba de alimente noi si in plus esti mai linistit ca parinte cand stii ca poti inlocui anumite produse cu zahar cu unele cu mai multe fibre, proteine sau nutrienti.
Avantajul principal al acestui schimb de sanatos versus gustari din comert este ca aduci un plus de nutrienti. Nu te baza pe faptul ca facand acest schimb cand si cand il tii departe de dulciuri.
Pentru ca si daca traiesti intr-o localitate izolata sau te tii sa nu ii cumperi diverse dulciuri, copilul le vede.
Stie de ele si le va dori. In parc, la gradinita, la petrecerile de copii.
Rolul tau ca parinte nu este sa il pitesti si sa il feresti de ele (oricum e doar o iluzie), ci sa il educi sa manance cu moderatie din fiecare aliment care ne supra-streseaza. Avand inca de mici educatie cu privire la cumpatare, aceste alimente nu vor mai fi asa de "periculoase" si in combinatie cu alternative sanatoase, meniul va fi unul echilibrat.
Cat de des ar trebui sa ii oferi gustari sanatoase?
Daca ai un copil mofturos si super legat de gustarile lui preferate, poti incepe sa ii pui alternative langa cele deja preferate, fara sa le iei pe primele.
Poti face asta de 2-3 ori pe saptamana, fara sa fortezi copilul si fara sa il pui in postura de a avea in fata doar chestii sanatoase. Daca cere biscuiti de fiecare data, ideal este sa ii spui ca ii vei da, ca exista un meniu - cu cat il retii de la anumite mancaruri cu atat e posibil ca el sa vrea mai mult.
Trebuie sa retii ca daca la 2,3,4 ani ai meniul sub control, curand nu vei mai putea sa faci asta si acela este un moment in care el are nevoie de cumpatare pentru a nu devora prajitura dupa prajitura doar pentru ca nu a mai primit de foarte mult timp.
Alternativele pe care le ofer aici nu sunt "magice" , dar in principiu au ingrediente sanatoase si regula mea este sa caut produse care:
- au cat mai putin zahar
- mai multe fibre
- adaos de vitamine
#1 Biscuiti integrali
Daca aveti un copil care rontaie toata ziua, e perfect pentru ca ii vor placea biscuitii indiferent de forma lor. Gasiti multe alternative inclusiv fara gluten sau zahar.
#2 Chipsuri de legume sau fructe
Aceste alternative ale clasicilor chipsuri au aceeasi textura doar ca mai putina sare si ulei. Sunt multe variante, dar noi preferam pe cele de orez sau cu hummus pe care le gasiti la raioanele de produse bio.
Variantele de chipsuri din mere, banane sau mango sunt la fel de bune si usor de luat de rezerva in cazul in care plecati de acasa.
#3 Fructe desidratate
Anumite texturi ale fructelor pot fi dificile pentru unii copii, asa ca in varianta lor deshidratata (crocanta) pot fi o varianta salvatoare in majoritatea situatiilor.
#4 Batoane cu fructe si nuci
Facute cu ingrediente de calitate, fructe si nuci, aceste batoane pot fi o buna alternativa a altor snacksuri. Chiar daca au zahar, sunt o optiune buna pentru copii care sunt pasionati de altfel de batoane.
In afara de cele de mai sus pe care le gasiti in diverse forme, alte variante sanatoase sunt sa faceti voi acasa: biscuiti, crackers si crutoane si chiar chipsuri. Iar pentru copiii care sunt pasionati de sucuri puteti incerca varianta cu smoothies.
Daca ai o varianta sanatoasa de gustare impartaseste cu noi lasand un comentariu mai jos!
Ai nevoie de ajutor cu privire la meniul copilului? Ei bine, uite aici o lista cu 25 de alimente pe care le poti folosi in orice situatie!