31 martie, 2022

Alimente hipercalorice pentru copiii slabi

TIMP DE CITIT  MINUTE


Alimentatia unui copil subponderal pare o sarcina complicata. Exista metode sa poti imbunatati acest lucru, dar mai mereu prin comparatia cu prietenii lui mancaciosi lucrurile pare sa "lupte" impotriva ta.

Orice masa peste care sare este perceputa de parinti ca o pierdere calorica si foarte des dramatizata. Acum o data cu venirea primaverii, chiar si copiii sunt mai entuziasmati sa stea afara si prefera un covrig in parc decat sa stea la masa in casa. Doar ca este perfect normal!

In plus, comparatia cu alti copii nu este nici pe departe una care sa aduca beneficii. Ca parinte, evita sa faci asta copilului pentru ca o mustrare ca e prea slab, ca nu mananca sau ca alti copii mananca tot din farfurie poate avea urmari psihologice adanci. Copiii care aud de la varste mici ca e prea slab, ca e prea mic, ajunge sa creada ca parintii pe care ii iubeste atat de mult nu il plac si asta poate duce la o lipsa a apetitului si chiar la depresii la varste mai mari!

Asta nu inseamna ca nu trebuie sa mentii in continuare directia de educatie, sa il inveti manierele si sa ii respecti deciziile si incercarile de independenta. 

Si e chiar OK daca nu iti iese perfect pentru ca nici nu trebuie!

Sa recunosti ca ai zile mai bune si zile mai proaste este o dovada de maturitate. Copilul trebui sa te vada asa cum esti, departe de a fi perfect, dar in acelasi timp adult care poate sa gestioneze orice situatie. Si in zilele proaste e complet normal sa iei chiar decizii gresite fata de copilul tau sau ei sa se poarte urat.

Asa cum am tot mentionat, orice ingrijorare cu privire la greutate ar trebui sa va trimita direct la doctor. Daca analizele sunt ok si el este in acelasi grafic (chiar daca e scazut) inseamna ca el creste in corpul in care i se potriveste.

Daca printre altele medicul va recomanda sa introduceti in alimentatie mai multe alimente hipercalorice, atunci lista de mai jos ar trebui sa va prinda bine. Cateva schimbari in meniu, putina planificare si ar trebui sa fie usor sa ii oferiti un boost de energie.

De regula, copiii au nevoie de alimente bogate in grasimi sanatoase, iar copiii peste 3 ani ar trebui sa li se permita sa manance in plus astfel de alimente daca cer sau simt aceasta nevoie. Ei sunt deja capabili de auto-reglare si cand cer acest lucru e clar ca simt aceasta nevoie.

La noi in casa folosim pentru acest lucru ulei de masline (care sta mereu pe masa) masline si unt. 

Ca regula, nu fii foarte insistent cu astfel de produse pentru a compensa un meniu, dar abordeaza aceeasi tehnica a unui aliment nou. Astfel eviti dramele de la masa si o eventuala reticenta pentru noile meniuri.

1. Nu presa copilul sa manance alimente prea grase sau sa incerce acum un fel nou pe care nu l-a mai avut - daca mananca cu placere mamaliga cu branza si ii pui si smantana posibil sa nu fie asa de incantat din prima.

2. Incearca sa servesti macar de 3 ori pe saptamana daca nu puteti in fiecare seara mese la comun ca sa incurajezi si sa ii sustii curiozitatea cu privire la alimentele noi. Va fi mai usor pentru el sa vada mancare si sa se intinda dupa ce vrea.

3. Tine cont de preferintele lui alimentare si incearca sa faci de 2 ori pe saptamana un meniu cu ceea ce ii place lui in mod deosebit si unde sa adaugi si un produs hiper-caloric.

4. Redu distractiile la minim (TV si telefon) si lasa copilul sa inteleaga ce se intampla la masa. Astfel se va conecta mai bine cu mediul, cu alimentele si cu starea lui de foame.

5. Limiteaza snacksurile dintre mese, iar daca o faci poti folosi aceste alimente pentru a suplimenta aportul caloric - banane, sandwich cu unt de arahide, avocado.

Lista cu variante hiper calorice si idei de meniuri

Uleiuri si grasimi

Incearca pe cat posibil sa adaugi ceva grasimi in alimente, mai ales daca copilul are sub 2 ani. Adauga ulei de masline, ulei de cocos si unt in piureuri supe si chiar pe legumele la cuptor.

Foloseste cu incredere unt pe felii de paine prajita cand ii faci sandwichuri calde.

Planificarea meselor: cum sa organizezi mai bine mesele intregii familii!

Un mini-curs GRATUIT care sa te ajute sa intelegi avantajele planificarii meniului

  • Ulei de masline
  • Ulei de cocos
  • Avocado
  • Unt

Lactate

Copiii au nevoie de lactate pentru ca sunt cele mai bune grasimi pentru ei. Nu vorbim aici de copii cu intoleranta, dar pe langa lapte produsele lactate ar trebui sa nu lipseasca din meniul lor.

  • Iaurt grecesc
  • Smantana
  • Crema de branza
  • Branza - pe care o poti servi oricum: toast, pe felii de lipie ca o mini-pizza, pe paste, in sandwichuri calde etc.

Nuci si seminte

  • Fulgi de ovaz si cereale integrale
  • Seminte diverse pe care le poti pune in briose si clatite
  • Mix de alune si nuci macinate (dovleac, caju)

Legume si fructe

  • Struguri
  • Fructe uscate: prune, caise, cocos, ananas
  • Banane
  • Cartofi dulci
  • Prune
  • Ananas

Ce ar trebui sa retineti este ca un toddler ia in jur de 2-3 kilograme pe an asa ca nu va ingrijorati excesiv daca nu ia aceste cantitati. Chiar si asa, ei pot deveni mai obositi de la diverse activitati, apetitul se poate transforma si oscila si de aceea orice bucatica conteaza mai ales daca e un copil slab.

Nu mai mentionam ca este totodata o perioda plina de mofturi, incepe sa aiba mai mult control si sa refuze doar pentru exercitiu si alte tantrumuri de genul - dupa cum probabil stii.

Lasa-mi un comentariu si spune-mi ce gatesti si cum anume introduci aceste alimente in meniul copilului.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>