Pentru acest sfarsit de saptmana am decis sa schimb putin registrul si nu voi mai scrie despre un topic anume. Am decis in schimb sa scriu acest articol unde impart cu voi raspunsurile la unele dintre cele mai frecvente intrebari cu privire la diversificare.
O parte dintre ele le-am primit de la voi pe Facebook (pagina de Facebook aici)si chiar daca pare ca sunt intamplari singulare va asigur ca si alti parinti trec prin aceleasi situatii sau macar similare!
Diferenta este ca nu au intrebat inca, nu au avut cui sau pur si simplu nu s-au gandit sa o formuleze asa.
Asa ca, iata cateva raspunsuri la probleme de care m-am lovit si eu, la care am primit ajutor la randul meu si pe care le-am experimentat:
#1 Ce pot sa ii dau copilului sa doarma mai mult si sa nu se mai trezeasca noaptea?
Raspuns: Poate nu am eu toate informatiile, dar...nu exista o cantitate sau un aliment magic care sa faca copilul sa doarma toata noaptea. Atat timp cat cina lor este una echilibrata, au mancat cu placere si le-ati dat chiar si un desert (lapte cu biscuiti merge la mine perfect!) nu acesta este motivul acestui comportament. Cu siguranta este ceva legat de somn, colici, eruptie dentara etc.
Daca este o chestie care persista zile la rand cel mai bine vorbiti cu pediatrul.
#2 Cat timp ar trebui sa dureze masa?
O sa raspund povestind despre cum se intampla la noi. Am trecut prin experienta unor mese care durau si o ora si ceva. Aici intrebarea pe care am avut-o a fost daca ii place sa stea acolo si ii place sa manance cu adevarat in ritmul ei.
Citeste si: Ce poti sa faci cand copilul nu vrea sa stea la masa
Si cred si acum ca asta e. Uneori cred ca ii place sa stea acolo si sa se joace, sa interactioneze cu mancarea. Si nu vrea sa se termine. In mare parte mananca, apoi se joaca si daca intreb daca mai mananca, incepe iar sa manance.
Ideea este insa simpla si am inteles in final. Daca mananca si se joaca este un lucru bun mai ales pentru mofturosi. Daca dupa un timp se opreste din joaca sau da semne ca vrea sa se ridice, e in regula sa opresti ora de masa.
" Gata, am terminat de mancat! Acum putem sa mergem la joaca!"
O astfel de abordare este perfecta pentru a invata copilul cu trecerea de la o activitate la alta si ca nu este de fapt nicio pedeapsa si nicio recompensa la terminarea mesei.
Ideal se zice ca o masa ar trebui sa dureze 30-40 de minute, dar stim deja ca timingul nu se potriveste cu copiii, deci lasati lucrurile in ritmul in care se aseaza. Interveniti doar daca masa se transforma intr-un teren de joaca sau un motiv pentru a se uita la televizor!
Avantajul unui timp scurt la masa este ca astfel copilul va invata sa isi controleze apetitul, dar si sa isi formeze un obicei sanatos: sa stie cand sa se opreasca si mai ales sa ceara de mancare atunci cand ii este foame!
#3 Ce e de facut daca copilul a inceput sa refuze sa manance orice are sos?
In primul rand, trebuie sa intelegem ca ceea ce pentru noi este sos sau condiment pentru copii este "kaka". Cel mai probabil copilul nu stie sa exprime ceea ce vede/atinge si este singurul mod in care poate sa spuna ca nu ii place.
Ceea ce este perfect in regula!
Acum este un bun moment sa incepi sa il inveti cuvinte noi si sa ii descrii ceea ce se mananca. Cand se exprima ofensator catre o portie de paste cu sos sa zicem, ii poti spune:
" Ah, acela este sosul de la paste. Asa arata rosiile cand le amestecam cu paste."
Citeste si: Paste cremoase cu ciuperci
Apoi il poti asigura ca este in regula daca nu vrea sa manance, nu trebuie sa manance decat daca vrea, chiar si putin.
In acest moment, oricum nu poti face mare lucru decat in a expune constant astfel de meniuri. Ca un mic ajutor poti sa ii imparti portia copilului in doua: jumatate cu sos, jumatate fara sos.
Si eu faceam asta cand vine vorba de paste, iar acum avem mare succes cu paste amestecate cu legume, rosii sau carne.
Cauta variante si ghideaza-te dupa acest principiu:
Tu oferi mancarea, copilul decide ce si cum mananca.
Pe final, as vrea sa va zic ca marea majoritate a copiilor nu mananca chestii amestecate, deci nu este un semnal grav. Este un comportament normal si joaca la masa si explorarea mancarii fac minuni!
Puteti chiar sa includeti in joaca zilnica poze cu mancarea in diverse forme si sa ii ajutati sa se obisnuiasca cu forme, texturi si culori.
#4 Eu nu mananc lactate, ce fac daca trebuie sa gust si eu cu copilul?
In primul rand e un pas important ca te gandesti la asta. Si ai dreptate, reactia ta fata de mancare este extrem de importanta in ochii copilului. Asadar, chiar lucrezi sa le formezi obiceiuri sanatoase, este in regula sa existe alimente care sa nu fie preferate!
Cel mai bine este sa fii corect ca parinte cu copilul si sa il inveti inclusiv acest aspect folosind expresii de genul:
" Mie nu prea imi place asta. Dar pot sa gust cu tine."
" Nu sunt un mare mancator de iaurt, dar o sa incerc data viitoare."
" Nu vreau sa mananc lapte acum, voi incerca altceva."
#5 Ce fac daca copilul nu vrea sa manance ce am gatit pentru cina?
Recomandarea mea este sa evitati pe cat posibil sa va apucati sa gatiti 7 feluri in conditiile in care copilul a refuzat ce ati gatit. Eu am inceput sa folosesc aceasta metoda pentru cina si sincer, ne-a schimbat viata de parinti!
Incearca sa iti faci un plan saptamanal si o sa iti fie mai simplu sa te organizezi inclusiv cu cina. Gatesti cu 2-3 alimente care sunt "safe" si nu trebuie sa fie mereu aceleasi.
Gasesti aici Fisa Preferintelor, un mini ghid care sa te ajute sa descoperi ce anume prefera copilul sa manance si sa iti organizezi meniul saptmanal in functie de asta.
Eu folosesc aceasta fisa ca sa nu mai irosesc mancare si mai ales sa ma repet mai des decat trebuie. Atat timp cat la masa exista si un aliment din zona de safe food, daca ii este foame si nu vrea sa manance din ce serveste familia, are optiune.
Incercati sa aveti reguli, dar si optiuni tocmai pentru a preveni mofturile exagerate si a va complica si mai mult cand vine vorba de ora mesei.
Regulile si mai ales organizarea sunt cele care fac diferenta!
#6 Copilul meu in varsta de 10 luni nu rezista mai mult de 5 minute in scaun. Ce e de facut?
In primul rand trebui spus ca un copil de pana intr-un an nu are cum sa reziste foarte mult la masa. Adica, 5-10 minute sunt suficiente ca ei sa se sature sau sa inceapa sa se plictiseasca.
Asadar, daca copilul incepe sa se agite dupa acest timp, se joaca cu mancarea ori deja s-a saturat, ori nu ii era foarte foame. Si ce ceva normal ca el sa nu aiba acelasi apetit la toate mesele!
Daca copilul se agita din momentul in care il puneti la masa, verificati daca sta confortabil in scaun si daca are o pozitie corecta. Ideal e sa stea drept la masa si daca nu aveti un suport lombar (special pentru copii mici) puteti folosi o paturica sau un prosop ca sa ii ajustati pozitia.
In plus, folositi cu incredere suportul de picioare: va sta mai confortabil pentru ca ii va prelua stresul de la nivelul muschilor toracici si va fi mai usor sa stea relaxat.
#7 Este bine sa lasam "mai moale" regulile de la masa, daca copilul e racit/bolnav?
Daca ar fi sa intrebam 10 mame, cu siguranta majoritatea ar spune ca in acel moment cand copilul e bolnav esti dispusa sa faci orice ca sa se simta mai bine!
Si e normal, si eu am facut asta. Si nu e nicio drama.
Dar, daca ar fi sa ne gandim la efectul pe termen lung, acest lucru nu ajuta prea mult. Copilul ar putea intelege ca in astfel de situatii e ok sa faca mofturi sau, si mai rau, ar putea ulterior sa pretinda ca nu se simte bine pentru a avea la indemana motivul de a reincepe batalia.
Asadar, chiar daca este tentant sa ii faci alt fel de mancare atunci cand este bolnav, este posibil ca acest lucru sa ii schimbe atitudinea atunci cand se va simti mai bine.
Ofera-i si un aliment preferat pe langa meniul pregatit: astfel tu esti cea care decide in continuare ce se mananca, dar cu un bonus pentru ca nu se simte bine. Poti chiar sa pui accentul pe desert si sa ii oferi ceva care stii ca mananca cu placere.
Astea au fost intrebarile la care am incercat sa va ofer raspunsuri reale si poate acum veti fi mai pregatite in cazul in care va loviti de aceste scenarii.
Daca aveti si alte intrebari puteti sa mi le trimiteti pe mail sau pe Facebook si voi face un articol nou luna viitoare. Chiar daca nu am un raspuns la toate, intrebarile voastre ma ajuta sa gasesc teme pentru articolele viitoare.