13 decembrie, 2020

Cum ii hranim pe cei mici cand vin Sarbatorile traditionale?

TIMP DE CITIT  MINUTE


Te confrunti si tu cu un mofturos la masa? Poti incepe cu aceste mini ghiduri pe care ti le-am pus gratuit in librarie. Este un prim pas pentru a incepe sa il pregatesti pentru feluri noi de mancare si a descoperi cum sa comunici mai bine cu el. Poti sa iti faci un cont gratuit aici!

Perioada lunii decembrie e poate cea mai asteptata din an. E un sezon al bucuriei, al reuniunii si al cadourilor. Chiar daca avem multe limite datorita pandemiei de Covid, sarbatorile nu ar trebui sa ne aduca alte limitari in afara de cele sociale de care deja stim.

Exista insa si o alta parte a Sarbatorilor de iarna, mai ales cand in familie apare un nou membru. Copiii aduc schimbari pe toate planurile, iar perioada lunii decembrie nu face exceptie.

Si nu, nu este vorba de faptul ca va trebui sa alergam dupa cadouri (comandati online ca sa evitati aglomeratia) sau ca nu mai mergem in vizita. Ma refer la acel aspect care influenteaza negresit sezonul si anume: cultura culinara in raport cu lupta pentru o alimentatie sanatoasa.

Cum anume ne influenteaza cultura dietelor Sarbatorile de iarna?

Dietele culinare bazate pe mancare sanatoasa detin o felie generoasa din viata oricarui adult din generatia X, Y si chiar in cea a generatiei Z - oameni nascuti dupa anul 1994.

Cultura dietelor a luat un avant urias in era social media, totul culminat de cresterea expunerii unor produse care incurajeaza acest stil de viata: alimente bio, alternative la ingrediente considerate nesanatoase (zahar, uleiuri, sucuri etc), diverse formule proteice ce inlocuiesc mese etc. Nu despre astea doresc sa va zic azi, cu toate ca folosesc si eu cateva dintre ele ca alternativa.

Discutia este despre stilul care este impus de alimentele in discutie.

In plus, majoritatea vedetelor de la noi promoveaza un corp subtire, o alimentatie sanatoasa si marginalizeaza pana la ironie alimente locale, parte a culturii noastre alimentare. 

In cultura dietelor, un corp slim este asociat cu o stare de bine, de sanatate. Slab=sanatos, gras=nesanatos. Sa slabesti este o realizare, pe cand orice kilogram in plus reprezinta doar lene.

In ciuda acestui fapt, o gramada de oameni care nu sunt slabi sunt activi si sanatosi si multi oameni slabi au probleme de sanatate.

Oricum ar fi, se pare ca intreaga mentalitate "wellness" are un efect toxic asupra multora si asta ajunge inclusiv la copii. Evident, datorita parintilor, pentru ca ei sunt cei care transpun in viata si farfuria copiilor propriile conceptii, frustrari si dorinte.

Adevarul este ca avalansa de informatii si diete ne influenteaza inclusiv meniul de Craciun. Si se pare ca in perioada asta este o influenta cu atat mai mare si an de an mi se pare ca se arunca din ce in ce mai multa umbra asupra unor lucruri care ne definesc si care fac Sarbatorile ceva special.

  • Multe persoane se simt vinovate ca mananca in perioada asta mancare traditionala sau extra prajituri de casa
  • Apare un stress generat de a manca ceva sanatos, alternativ la ceea ce este promovat ca "nociv", "nesanatos"
  • Se incearca o evadare in antrenamente extinse pentru "arderea" caloriilor in plus
  • Apar tendinte de a transforma mancarurile in variantele lor "healthy" si chiar obligarea membrilor de a le consuma
  • Renuntarea la grupe intregi de alimente, considerate "prea grase" sau toxice

Ce e mai trist e ca, toate aceste reactii arunca oamenii in "jocul foamei" si imping rezolutiile de final de an catre diete si programe de slabire pentru anul care vine.

Acest lucru poate sa transforme bucuria sezonului intr-o realitate ingrozitoare pentru multa lume.

In fond, sarbatorile inseamna bucurie si in niciun caz vina, stress si frustrare.

Dragostea pentru mancare este transmisa de parinti

Succesul unei relatii bune cu mancarea este mai mult despre ce faci tu, decat despre ce face copilul tau.  

Cum sa mentii "libertatea" de a manca a familiei in timpul sarbatorilor de Craciun

Ca mama, cel mai probabil ca deja citesti mai mult si faci eforturi pentru a-i oferi copilului tau o alimentatie sanatoasa. Apropierea sarbatorilor poate ca te-a facut sa te gandesti la ceea ce vei pregati si cum va lua copilul tau contact cu acest moment.

Acum, daca ar fi sa vorbim din punctul meu de vedere, un stil de viata sanatos inseamna ca tu sa ai putere asupra mancarii, nu invers. 

Stiu ca suna simplu, dar nu e din moment ce cultura dietelor incearca sa ofere mancarii putere asupra ta.

Dar stiti ce?

Familia mea este mai importanta decat o dieta si sarbatorile sunt acel moment de bucurie si pe perioada carora nu vreau sa existe restrictii, sentimente de vina, ci doar atentie la excese de orice fel.

In plus, nu se compara cu nimic aceste momente pe care le construiesti cu copilul tau. Nu cred ca este cineva dintre voi care sa nu-si aminteasca cu placere de sarbatorile in familie asa cum au fost ele: unele la tara cu taiatul porcului, altele cu salate boef si oua umplute, miros de sarmale si cozonaci fierbinti. 

Brazii impodobiti, mirosul de portocale si bananele verzi au avut toate un rol in a defini sarbatorile. 

Lucrati la acest moment ca sa creati amintiri copiilor vostri si nu perioade care sa genereze frustrari si reguli.

Cum sa ne protejam copiii 

Acum ca am trecut in revista ce inseamna cultura dietelor si cum pot sa ne influenteze stilul de viata si chiar traditiile, haideti sa trecem in revista cateva sugestii care sa ne ofere variante, in special cand vorbim de copii.

Stiu ca sunt multe pareri despre acest subiect si fiecare are libertatea de a alege. Nu spun ca sunt singurele optiuni, dar eu le aplic si daca vreuna dintre ideile de mai jos rezoneaza cu voi atunci aplicati si bucurati-va cu adevarat de Sarbatori!

1. Nu uita de bazele alimentare ale copilului, dar nu exagera

E foarte usor sa ramai ancorata in acel vortex creat in jurul parintilor cum ar fi faptul ca la orice masa din zi copilul trebuie sa manance legume sau lactate.

Asigura-te ca exista si astfel de alimente in meniu, dar focusul tau ar trebui sa fie conexiunea de la masa cu privire la alte alimente si nu cantitatile.

Daca nu poti scapa de obiceiul de a controla totul, incearca sa nu observi chiar tot ce se petrece in farfuriile de la masa. Micro-managementul este un "defect" care se instaleaza rapid in randul mamelor si care denatureaza masa si momentele create de ea. 

Mamele sunt cele care pun in farfurie, echilibreaza portiile si iti mai pun 3 sarmale chiar daca tu spui ca este de ajuns. Variante sunt chiar si pentru copii si lasati-le placerea de a alege.

Tu gatesti si ei mananca.

2. Las-o mai moale cu regulile

Meniul pe care il pregatesti este pentru toata familia, prin urmare fiecare va alege si va manca ce doreste. Noi ca popor avem deja o cultura cu privire la mancare, in combinatie cu anumite reguli poate sa faca mai mult rau decat bine.

" Hai, mancati si friptura!"

" Nu mancam dupa ora 7."

" Pune-ti si salata in farfurie!"

si altele de genul asta.

Regulile sunt bune, dar cand ele devin prioritate la masa unde se afla un copil ele au un efect advers: il opresc pe acesta din a constientiza ce ii spune corpul, ce il atrage si din a incerca noi experiente. Acest lucru este o mare pierdere mai ales cand vorbim de copii mofturosi si pentru care orice experiment este un pas inainte.

Este extrem de usor sa proiectezi preferintele culinare personale asupra copilului. Doar ca, in cazul de fata copiii sunt experti cand e vorba in a-si asculta corpul. 

Tu ii OFERI mancarea, variata, iar copilul decide CE si CAT mananca din ceea ce ii este oferit.

Iar acest lucru este valabil si pentru optiunea de a manca desert din moment ce el este pe masa. 

Alternativa de a nu il lasa sa manace sau mai rau de a manca "pe ascuns" pe principiul ca este "mancare de adulti", nu face altceva decat sa pregateasca un teren pentru diete alternative, adica acea cultura care determina "rusinea" de a manca anumite alimente.

3. Foloseste un limbaj neutru cu privire la mancare si explica-i copilului daca este nevoie

Diversele diete au un stil neobisnuit de a "critica" anumite mancaruri si de a promova in permanenta ideea mancare rea/mancare buna.

Evident ca acest tip de abordare este usor de aruncat in conversatiile de sarbatori, iar copiii prind foarte repede acest aspect. Pentru ca mancarea este elementul central in aceasta perioada, motivul de adunare si bucurie, e foarte usor ca alimentatia sa preia rapid orice alta discutie.

Nu incercati sa protejati copiii de traditii sau de cultura dietelor. Incercati sa tineti minte ca singura mancare rea este cea stricata sau expirata. 

Promovati cu incredere faptul ca orice om are decizia de a manca ce ii place si ca orice corp are anumite caracteristici. Mancarea trebuie sa fie un mijloc de conectare si nu de critica.

Daca vorbiti despre mancare vorbiti in termeni neutri, explicati si ajutati-i sa descopere gusturi, texturi. Daca faceti asta pentru copiii vostri ii ajutati sa dezvolte o relatie neutra, sanatoasa fata de orice aliment, lucru ce ii va ajuta si mai tarziu in relatia cu mancarea. 

A-i feri de anumite mancaruri nu este decat o amanare care poate fi ulterior inteleasa gresit - daca nu cumva puteti sa ii tineti mereu departe de sarmale, friptura de porc si cozonac.

4. Nu incercati sa transformati meniul in varianta lui "sanatoasa"

Sunt sigura ca v-ati lovit de problema asta cel putin o data, daca nu cand erati insarcinate, in perioada de diversificare. Tendinta asta de a inlocui acel ceva care nu e sanatos cu ceva super-sanatos ca sa fie "bun de mancat". Si pot sa va zic sincer ca am vazut niste feluri de baza gatite cu inlocuitori care nu aveau nicio legatura cu originalul. Iar asta mie nu mi se pare in regula, dar stiti deja, e parerea mea. 

Copiii inteleg de la varste mici care sunt alimentele care le plac si riscati ca ei sa isi faca o categorie proprie mancare buna-rea. Iar eu asta incerc sa evit.

Poate ca o sa ziceti ca nu e mare lucru, dar o astfel de situatie poate complica teribil conceptia de mancare in mintea unui copil. Permiteti si supervizati copiii despre cum invata sa manance o varietate de mancaruri, chiar daca poate unele nu le agreati voi ca parinti.

De aici apar multe probleme, in special cand parintii nu mananca anumite alimente si copiii observa si imprumuta acest comportament.

5. Fii un model si bucura-te de traditii si de masa alaturi de copilul tau

Cel mai bun mod in care iti poti proteja copilul acum si in viitor este ca tu sa fii un model. Copiii sunt fini observatori si inteleg multe din limbajul non-verbal in special cu astfel de ocazii festive. Masa de Craciun este si pentru ei ceva neobisnuit, iesit din rutina tocmai de aceea va spun un lucru: nu exista nimic mai puternic decat puterea pe care o transmite un parinte. 

Ca mama, ca tata sau bunic poti si ai datoria de a creste un copil liber in relatia cu mancarea, de a-l tine departe de diete si conceptii de perfectiune desprinse din filme. 

Generatia de eliberare alimentara poate incepe cu copilul tau si stiu ca nu e atat de usor. Dar daca realizezi ce bogatie exista in jur, daca lasi deoparte propriile anxietati si temeri cu care te-au hranit serialele o sa realizezi ca poti face lucruri marete.

Poate ca e momentul ca si tu sa te bucuri de mancare si sa exersezi un comportament de care sa se bucure si copilul tau.

Sarbatorile de anul asta pot fi un bun moment sa te bucuri de mancare alaturi de copii. In fond, acesta poate fi un cadou minunat pe care il poti face familiei tale.

Din partea mea si a familiei mele iti doresc sa ai parte de sarbatori linistite, pline de caldura si mai ales sa te bucuri de masa traditionala! 

Sarbatori Fericite!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >