09/18/2020 8:21 am

5 comentarii

Copilul nu mananca? 4 pasi care sa te ajute

Articol scris de Luiza C.

Timp de citit  minute

bebe nu mananca, copii mofturosi, copilul nu mananca, metode sa faci copilul sa manance

[NEWSLETTER NEMOFTUROS] Sfaturi si resurse premium cu mai putin de 1 LEU pe zi. Aboneaza-te si tu astazi la newsletterul premium si primesti resurse despre alimentatia copiilor direct pe mailul tau!


Modul in care comunici cu copilul tau, mai ales la ora mesei cantareste foarte mult in ceea ce priveste reactiile lui. Stiu ca uneori iti pierzi rabdarea si e greu sa te mentii pe linie. Asta este motivul pentru care ti-am pregatit un ghid care sa te ajute sa comunici mai bine. "Nu esti obligat sa mananci!" poate cantari mult pentru cu copil mofturos. Gasesti aici toate frazele care iti pot transforma total mesele.

Hranirea copilului poate fi frustranta pentru o mamica, mai ales cand copilul incepe sa se schimbe, trece prin transformari majore (ii ies dintii, incepe sa mearga etc). Ca mama ce am trecut prin toate frustrarile si nervii pe care ii poate genera ora mesei, am tras niste concluzii care s-au dovedit de efect in umbra temerii de anemie si mai ales, a unei continue greutati scazute.

Sper sa te ajute acest articol sa abordezi lucrurile ceva mai calm si sa intelegi ce ai de facut.

De ce nu mananca copilul meu?

" Copilul meu nu mananca nimic la pranz. Uneori ma chinui doar sa il fac sa stea la masa.
" Fata mea are 3 ani si nu vrea sa manance decat pufuleti si iaurt. Singurul lucru pe care il mananca cu placere este orez.
" Cina la noi in familie e un stress continuu. Incerc sa ii dau ce mancam noi, dar mananca orice numai legume nu. Asta cu toate ca inainte manca!
" Baietelul meu are aproape 2 ani si efectiv s-a oprit din a manca.  Chiar nu inteleg ce se intampla.
" Copilul meu in varsta de 2 ani jumate nu mananca decat carne de pui si cartofi prajiti (am incercat si la cuptor, dar...). Orice altceva nici nu vrea sa guste.

Daca iti suna cunoscut macar una dintre variantele astea, atunci intrebarea de mai sus este cea care iti persista zilnic in minte.

Ce se intampla cu copiii de se schimba uneori dramatic, transformandu-se uneori dintr-un mancacios intr-un copil care pur si simplu nu stii din ce se hraneste?

Exista cateva motive pentru care copiii nu mai mananca si devin mofturosi la masa, iar articolul asta sper sa va dea cateva indicii si mai ales, speranta si ajutor.

Ce se intampla cu un toddler

Pentru toddleri, lumea din jur este o continua descoperire si un element care ii determine sa invete chestii noi. Orice zi pentru copil este un pas evolutiv urias, chiar daca noi ca adulti nu simtim asta.

Copilul refuza sa manance. Sau mananca doar un singur fel de mancare zi dupa zi. Nici macar nu vrea sa incerce ceva nou.

Dar exista niste motive pentru care se intampla asta.

In perioada asta (undeva in zona 1+) incepe sa se pregateasca terenul pentru independenta copilului, implicit separarea de mama - fenomen natural, legat mai ales de alaptare. Aceasta perioada vine si pentru copil cu un plus de explorare, testarea limitelor personale si formarea propriului lui control.

In aceasta etapa, cresterea propriu-zisa incetineste comparat cu primul an din viata cand copilul avea alte nevoi si lua in greutate de ordinul sutelor de grame pe luna.

 In timp ce cresterea scade, apetitul face acelasi lucru.

Cresterea si apetitul sunt strans legate si de aici, un principiu simplu:

perioada de crestere=apetit crescut

perioada de stagnare=apetit scazut

Etapa imediat diversificarii poate fi una plina de frustrare, mai ales daca nu ati tinut o evidenta a ceea ce mananca copilul. Absolut toate mamele au un jurnal de diversificare chiar daca nu ii spun asa. Tocmai de aceea am conceput si noi unul pentru a va fi mai usor. O sa vedeti cat de bine va prinde la intalnirile cu pediatrul faptul ca aveti o evidenta scrisa a ceea ce s-a intampla cu evolutia alimentara a copilului. 

Pe scurt, incepand cu diversificarea totul este de fapt un test pentru abilitatea de a fi parinte. Pe undeva este un element evolutiv si cu cat e mai greu cu atat legatura parinte-copil se solidifica. E un pas care caleste si intareste micul om cu energia si suportul adultului. Pretul este justificat, avand in vedere ca un copil de 2 ani poate "darama" lumea unui adult. Dar este un moment care il pregateste pentru viata de adult si face parte din evolutia lui.

In perioada in care cresterea stagneaza, toddlerii devin si mai curiosi, incep sa vorbeasca si sunt din ce in ce mai atenti la lumea din jur. Au inclusiv tendinte de separare de parinti (probabil ca ati observat deja asta, mai ales cand se ascunde pentru nevoile fiziologice).

E o perioada in care incep sa doarma singuri si sa faca lucruri singuri, independenti, chiar sfidand uneori eventuale pericole:

  • urca singuri scarile
  • alearga mai tare
  • incep sa foloseasca trotineta, bicicleta
  • refuza sa mai stea in carut si vor sa mearga pe jos
  • abordeaza cu curaj lucruri pe care inainte nu dorea sa le faca

Asta este motivul pentru care refuza uneori sa manance. Vor sa o faca singuri.

E o etapa in care incep sa aiba mai mult control, inclusiv in manuirea linguritei, a mestecatului si a diverselor alimente.

In perioada asta, destul de frecvent isi imping limitele pentru a controla mediul din jur - inclusiv pe tine- incercand in acelasi timp sa se controleze si pe ei insisi.

Ai observat atunci cand are o criza si intervii ca isi schimba comportamentul si are nevoie de ajutorul tau? In mare, se intampla pentru ca nu o poate face singur.

De aia tu esti acolo: sa il ajuti sa se calmeze si sa gestioneze acel tantrum!

Daca fortezi, e posibil sa apara refuzul de a manca

Legat de mancare, e clar ca apar schimbari majore. Si ca sa reusesti sa treci de etapa asta si chiar sa il faci sa manance alimente noi, trebuie sa fii atent la cateva semne.

In mod firesc, atunci cand copilul nu mananca esti tentat sa impingi lucrurile. Am trecut prin asta si e o reactie fireasca. Fie ca ii oferi ce ii place sau ii dai repede un fel de urgenta "safe food" (lapte, iaurt etc), intreprinzi o actiune.

Niciun parinte nu vrea sa isi lase copilul nemancat si e o situatie mereu delicata.

Faza e ca in acest punct e foarte usor sa incepi sa pui presiune, sa apelezi la tactica "doar o gura" sau sa il fortezi si sa ii dai tu cu lingurita pe gat.

Suntem datori sa ne invatam copiii cat mai multe despre mancare

Intra si tu in comunitate si o sa ai numai de castigat! O multime de ghiduri si sfaturi gratuite care sa te ajute pe tine si pe cel mic sa depasiti barierele in relatia cu mancarea.

Ce se poate intampla? Foarte usor ora mesei devine un stress pentru toti cei implicati, iar reactia imediata a copilului e ca refuza sa mai coopereze. 

El poate percepe acest lucru prin faptul ca nu ai incredere in el si foarte usor relatia parinte-copil poate sa deraieze de la directia normala. 

Copilul nu va simti placere la ora mesei, va incepe sa refuze inclusiv sa se aseze in scaun si intr-un final chiar sa manance extrem de putin.

Iar tu vei fi mai frustrat si evident, mai ingrijorat.

Cum sa iti faci toddlerul sa manance?

Teoria e buna si stiu ca principalul tau focus este ca micul omulet sa manance. Probabil ca ai fi facut una din chestiile de mai sus.

Am facut si eu asta!

Dar, am incercat in permanenta sa ma ghidez dupa aceasta metoda:

Tu esti responsabil pentru ceea ce gatesti, CAND si UNDE are loc masa (nu in canapea, nu la televizor etc), iar copilul este responsabil cu CE si CAT mananca.

Scopul tau ca mama (parinte) nu este sa il faci sa manance. Tu trebuie sa ii oferi mese hranitoare, variate, diversificate la momente cat de cat predictibile (mic-dejun, pranz, cina) si intr-o locatie cat de cat similara. Adica in bucatarie, la locul de luat masa.

Daca faci asta, in principiu taskul tau de parinte este gata.

Usor de zis, greu de facut, nu? 

Uite ce m-a ajutat pe mine: cu cat dai mai multa atentie, cu cat incerci sa controlezi mai mult si sa intervii, sa schimbi comportamente si reactii cu atat mai nasol va fi momentul mesei.

Ai incredere in el si asculta-ti inima, instinctul de mama. Ai sanse mari sa il faci sa treaca mai repede de etapa asta. 

Cei 4 pasi care te pot ajuta sa reusesti

Inainte de a incepe sa abordezi si sa integrezi acesti pasi, citeste si articolul meu despre mesele echilibrate ale todlerului. Am descris cele 6 principii pe care sa le ai in vedere cand gatesti.

Sper ca sa gasesti un ghid in acesti pasi care sa te ajute sa depasesti faza de copil mofturos si sa nu ai alte probleme pe parcurs.

Pasul 1 - Organizeaza-te si fa un program de masa

Organizeaza mesele si gustarile din timp si incearca sa tii 2-3 ore libere intre mese. Ideal, asa cum stii, e sa existe 3 mese si 2-3 gustari pe parcursul zilei.

Un program cu spatii mai mari de 3-4 ore poate infometa prea mult copilul si stim deja cum poate fi un copil care este suparat, infometat si necooperant.

Eu merg pe modelul acesta:

8 am mic-dejun
10:30 am gustare
13:30 am pranz
5 pm gustare
7-8 pm cina

Pasul 2 - Pregateste un mediu adecvat mesei

Copiii sunt foarte usor de distras si acum poate fi un moment bun sa incerci sa lasi deoparte telefonul sau televizorul. Lucreaza la acest lucru si pune inclusiv jucariile deoparte.

E un moment in care poti vorbi cu el - vei fi uimita, dar te intelege! - si ii poti explica ca dupa masa se poate juca iar in voie si sa faca tot ce ii place. Cat mananca el, jucariile "mananca" si ele sau se odihnesc si il asteapta.

Astfel va fi nevoit sa se concentreze pe masa care, chiar va dura si mai putin. Va invata cum sa capete control. In fond, va fi tentat sa plece de la masa ca sa faca alte activitati.

Telefonul sau televizorul la masa ii serveste o perspectiva convenabila doar pentru el: mananca prelungit pentru a se bucura de moment cat mai mult. Nu are de ce sa plece de la masa din moment ce are ceva care sa il tina ocupat si pe parinte fericit.

Doar ca el nu are atentia concentrata pe ceea ce face, iar o eventuala schimbare nu face decat sa il deruteze. Nu o sa incerce atat de usor alimente noi, daca todlerul nu se uita la ele pe durata mesei.

Cu toate astea sunt situatii in care te poti folosi de distragerea atentiei. Am scris aici despre asta.

Fii atenta la semnalele pe care ti le transmite. Lasa-l sa manance cat vrea si o sa iti transmita cumva ca mai vrea sau e satul.

Pasul 3 - Alege cu grija meniul si include si alimente noi

Asa cum am zis, copilul e intr-o perioada de explorare. Deci este un moment bun sa ii oferi alimente noi sa incerce.

Atentie! Daca intinde mana dupa alimentele tale din farfurie, dar nepermise lui nu insemna neaparat ca vrea sa manance, ci sa exploreze. Aici e decizia voastra ce cum ii dati, dar e bine sa stiti acest lucru. Ilinca are o obsesie pentru ardeii iuti care noua nu ne lipsesc de la masa 😄.

  • ofera pe cat posibil fructe, legume, lactate - organizeaza-te sa le variezi de-a lungul zilei si saptamanii. Poti sa iti tii un meniu scris pe frigider daca te ajuta.
  • poti include alimente noi si la gustari si sa le rotesti: banana, pepene, caise, avocado etc

Explorarea este tema principala asa ca foloseste in avantajul tau. Lasa copilul sa exploreze cat mai mult, sa miroasa sa se joace si sa interactioneze cat mai mult. Ofera-i sansa sa fie autonom in a alege si a manca e doreste.

Citeste si: Metoda care te poate ajuta sa introduci alimente noi.

Pasul 4 - Incearca sa te mentii neutru, dar implicat

Asa cum ziceam, presiunea poate sa faca mai mult rau decat bine. In loc sa il faci sa manance e posibil sa obtii reversul.

Nu folosi metode de recompensa, fie ca e desert sau alte lucruri cum am mai citit de a-i lua mancarea din fata!

Tine minte, scopul principal nu este sa il faci sa manance, ci sa ii oferi oportunitati de a gusta, de a manca si de reactiona asa cum doreste. Chiar si doar sa se joace cu mancare si sa guste cate putin din fiecare.

Stiu bine ca modul in care mananca poate acum nu te satisface, dar sunt lucruri care ajuta si lucruri care nu ajuta. Faptul ca te controlezi si ca il sprijini va deveni un obicei sanatos de a se hrani.


Ai nevoie de ajutor?

Jurnalul de Diversificare este un instrument care te poate ajuta din momentul in care incepi diversificarea. Gasesti un format usor de folosit (fise sub forma de PDF pe care le printezi de cate ori ai nevoie!) si care te ajuta sa tii evidenta evolutiei alimentare a copilului! Pretul este redus la 30 de lei, asa ca e un moment bun sa il cumperi acum si sa te bucuri pe viata de urmatoarele update-uri fara sa mai platesti ceva!

Ce te ajuta:

  • sa ai un program de masa si gustari la indemana
  • sa incerci si sa oferi combinatii noi de mancare
  • sa lasi copilul sa decida daca mananca sau nu ce ii oferi
  • sa stai calma, indiferent de reactiile copilului

Ce nu te ajuta:

  1. sa te superi, sa te enervezi, mai ales in fata lui. invata si simte imediat orice reactie. Uneori chiar le imita!
  2. sa pui presiune pe el
  3. sa apelezi la recompensa sau mita
  4. sa il recompensezi cu desert daca a mancat ceva nou
  5. sa il pedepsesti ca nu mananca (!!!)
  6. sa il fortezi il vreun fel sa manance (tot din farfurie)

Sunt copii care pot sta in etapa asta de refuz mai multe zile la rand. Cu toate ca nu m-am lovit de situatia asta, am tot auzit astfel de cazuri. Asa cum zic mereu, sunt situatii in care ai nevoie de ajutor si pediatrul sau medicul de familie este cel la care trebuie sa apelezi pentru a evita alte complicatii - scadere in greutate si chiar deshidratare.

Lucreaza mai mult la tine

Daca acum te lovesti de o situatie in care copilul tau are reactii adverse fata de mancare, poate e momentul sa incepi intai cu tine si sa gasesti un mod pozitiv si constructiv de a-ti hrani copilul.

Sper ca acesti 4 pasi sa te ajute sa incepi acest proces, dar transformarea vine doar cu tine si cu ceea ce faci impreuna cu copilul tau. Sunt toti diferiti, reactioneaza diferit, dar atat timp cat iei in calcul un program si mergi pe linia de a lucra si de a-l ajuta cu independenta lui, lucrurile vor fi bine.

Depinde foarte mult de tine sa stabilesti o metoda diplomata de a-l imprieteni cu mancarea si de a-i forma un obicei de alimentatie sanatos.

Luiza C.

Pasionata de gatit. Mama si blogger. Cred ca orice mama isi poate invinge frustrarile cand vine vorba de a gati pentru copilul ei si de a crea o baza pentru un stil de alimentatie sanatos.
Am pus in acest blog experienta mea legata de un copil mofturos care m-a facut sa inteleg ca a gati inseamna mai mult decat o carte de bucate si niste retete speciale pentru copii. Sper sa te ajute si pe tine!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >